Medic din prima linie: Este prima boală de care nu învăț dintr-o carte – CU CE SUNT TRATAȚI pacienții cu coronavirus din România

0

Dr. IRINA FILIPESCU, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj explică pe înțelesul tuturor cele mai frecvente simptome ale pacienților cu COVID-19. Află și care sunt testele care dau cele mai de încredere rezultate dacă ești sau nu infectat cu noul coronavirus, dar și ce schemă de tratament folosește România.

”A fost provocator pentru noi, pentru că am învățat pe parcurs, așa cum au învățat și alții. Probabil este prima boală, cel puțin pentru mine, de care nu învăț dintr-o carte, pentru un examen sau în timpul unei pregătiri și despre care învăț în timp ce o tratez. Aceasta este, poate, cea mai mare provocare și cel mai greu lucru, să învățăm în timp ce tratăm acești pacienți”, a spus dr. Irina Filipescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj.

Cele mai frecvente simptome: respirație dificilă, tuse, febră, pierderea temporară a mirosului și gustului

”Majoritatea cazurilor de la noi, dar și la nivel mondial prezintă simptomatologie respiratorie, care face parte și din definiția de caz, respectiv febra care, în acest caz, este însoțită de fie durere în gât, ca să înțeleagă toată lumea – disfagie, dar și mai important, simptome respiratorii de tipul tusei sau de tipul problemelor de respirație.

Adică, pacientul respiră din ce în ce mai dificil, nu se mai poate întinde, nu mai poate să respire, simte nevoia să se ridice în fund ca să poată respira mai bine. Pacienții care sunt cu probleme respiratorii cronice, respectiv pacienții cardiaci sau pacienții cu boli pulmonare cronice simt, dintr-o dată, că respiră mult mai dificil.

Ce este important de reținut este că aceste simptome apar într-o perioadă scurtă de timp.

Adică nu se degradează în două-trei-patru săptămâni, ci în puține zile. Până într-o săptămână simptomele acestea devin destul de severe. Atunci pacientul trebuie să se sesizeze că ar trebui să se adreseze unui medic pentru un consult”, a declarat medicul Irina Filipescu.

Din păcate, a mai spus medicul clujean, majoritatea acestor simptome nu sunt specifice, pot fi confundate cu o gripă de sezon.

Numai testele PCR pot spune cu precizie dacă ai COVID-19 sau nu

”Oamenii trebuie să înțeleagă că sunt două tipuri de teste: testul care se face din secreția nazală, din secreția faringiană, din lichidul bronho-alveolar, spre exemplu, la pacienții intubați – este acest PCR, care înseamnă Polymerase Chain Reaction, care identifică moleculele ARN-ului viral. Adică, dacă în nas sau în faringe sau în plămân noi avem molecule de virus, prin această metode ele sunt identificate. ACESTA ESTE TESTUL DE CERTITUDINE. Din sânge, noi nu identificăm virusul în sine.

Noi identificăm anticorpii pe care organismul nostru îi sintetizează contra acestui virus, anticorpi care nu apar în prima zi de boală, nu apare în prima zi în care am luat virusul. Pot să apară după o săptămână, la alții după două, pot să interfereze cu alte boli. Și atunci, serologia nu este atât de predictivă în ceea ce privește infecția sau să ne dea acel diagnostic de certitudine, ca și PCR-ul”, a precizat medicul clujean.

Cum sunt tratați pacienții cu COVID-19 în România?

Aflați din interviul acordat Via Cluj TV de dr. Irina Filipescu (minutul 7:30), de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj care este schema de tratament pe care o folosesc toate spitalele din România.
Medicul clujean a precizat că după diagnosticarea cu COVID-19, TOȚI pacienților trebuie să stea în spital, chiar dacă nu au simptome, până la negativarea testului.

 

Dr. Filipescu a ținut să transmită tuturor că, în ciuda relaxării măsurilor autorităților, distanțarea socială, purtarea măștii și spălarea cât mai des pe mâini ne protejează împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus.