Mergi pe jos și ajută un ONG să construiască primul parc pentru copii cu dizabilități la Cluj-Napoca

0

2.200 de copii cu dizabilități, prea puține leagăne adaptate pentru ei și niciun spațiu în care aceștia să se poată juca împreună cu alți copii. Aceasta este situația locurilor de joacă din Cluj, în 2023. Simfonia Prieteniei este numele proiectului prin care va fi construit primul parc incluziv pentru copii, iar concursul caritabil Walking Month este modalitatea prin care va fi transformată această realitate tristă. Astfel, toți copiii vor primi dreptul la joacă prin donațiile strânse de pasionații de mișcare și fapte bune.

Înscrierea în competiție până la data de 4 septembrie este cel mai important pas pentru a ajuta acest proiect. Walking Month este un concurs în care participanții încearcă să facă pași cât mai mulți, mergând pe jos timp de o lună, în timpul activităților de zi cu zi. Pentru a se înscrie, participanții descarcă aplicația Walking Month din Google Play sau App Store, donează pentru cauza caritabilă iar apoi intră în concurs, pentru a câștiga premiile oferite.

100% din taxele de participare în concursul Walking Month sunt direcționate direct către Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR), inițiatorul proiectului „Primul parc incluziv din Cluj”.

Detalii pot fi găsite pe site-ul oficial al proiectului, care poate fi accesat AICI, respectiv pe paginile de Facebook Walking Month, Simfonia Prieteniei și Grădinița Malteza.

Proiectul a pornit din necesitatea de a oferi copiilor cu dizabilități senzoriale sau motorii un spațiu în care să se poată juca liber, alături de copiii tipici. În prezent, pentru un copil în scaun cu rotile sau unul nevăzător, parcul e doar locul în care se pot juca pe iarbă, cu minimă interacțiune cu ceilalți copii.

Primăria Cluj-Napoca a alocat SAMR teren pe care poate fi construit un parc adaptat, dar costurile dotărilor sunt foarte mari, fiecare tobogan sau leagăn având un design special. Echipamentele sunt alese astfel încât copiii cu dizabilități să se bucure pe deplin de parc, iar cei tipici să se joace împreună cu cei cu dizabilități.

„Un parc incluziv e mai mult decât un spațiu de joacă, e un loc care are puterea de a schimba mentalități. Copii și părinți învață că dizabilitatea nu este o limitare pentru a te bucura de viață. Pe termen lung, creștem o generație empatică, tolerantă și capabilă să înțeleagă și să accepte faptul că oamenii sunt diferiți”, spune Ioana Popa, managerul general Betfair Romania Development, compania care organizează concursul Walking Month încă din 2015.

Aflat deja la a 9-a ediție, concursul Walking Month este organizat de către Betfair Romania
Development, în parteneriat cu Banca Transilvania. Cele două companii acoperă toate costurile de organizare, astfel că 100% din taxele de înscriere plătite de participanți vor reprezenta donații pentru proiectul parcului incluziv. Toate detaliile despre înscrierea în concurs sunt disponibile AICI.

VEZI ȘI:

Cluj-Napoca: Sport pentru persoane cu dizabilități și copii din centre de plasament, în cadrul proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”

Sute de clujeni au vâslit pentru ca persoanele cu dizabilități să poată desfășura activități pe lacul Gheorgheni

Pot fi persoanele cu dizabilități integrate, cu adevărat, în România?

 

 

 

banner