Meseriile cerute pe piață – pentru ce ne pregătim copiii?

2

Numărul total al claselor a IX-a este mai mare, la Cluj, decât în anul școlar precedent, pentru că vom avea mai mulți absolvenți de a VIII-a decât anul trecut. Numărul claselor pe filiera teoretică este similar, la fel și la vocațional, însă a crescut numărul de clase de învățământ profesional și dual. Motivul este că agenții economici au cerut înființarea de clase potrivit nevoii forței de muncă. Află de la Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj care sunt meseriile cerute pe piață, pentru care se pot pregăti angajații de mâine.

“La fundamentarea acestui plan de școlarizare ținem cont de o mulțime de indicatori. O dată numărul de absolvenți de clasa a VIII-a, firesc, la care toteauna plusăm un anumit procent, pentru că la Cluj în fiecare an vin și elevi din județele limitrofe pentru unitățile de învățământ vocațional, liceele de artă, de muzică, Liceul cu Program Sportiv, care a crescut foarte mult în ultimii ani, și liceele teologice. Avem rețeaua cea mai extinsă a unităților de învățământ vocațional teologic: ortodox, greco-catolic, romano-catolic, unitarian, reformat, adventist, baptist, penticostal. Și apoi unitățile de învățământ special: Liceul pentru Deficienți de Vedere, Liceul pentru Deficienți de Auz aduc copii la Cluj aproape din toată regiunea și pentru calitatea actului educațional, dar și pentru infrastructura de calitate. Copiii aceștia rămân până la vacanțe în internate școlare, aici, la Cluj”, a spus inspectorul școlar general Marinela Marc.

Domenii de interes pentru agenții economici

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj și cei ai agenților economici au colaborat pentru a pune cap la cap cererea de forță de muncă de pe piață cu aptitudinile și preferințele elevilor.

“Mare parte a specializărilor și calificărilor sunt pe domeniul mecanic. Sunt foarte multe meserii pe domeniul electro-mecanic, tot ce înseamnă paletă de meserii subsumate acestui domeniu de pregătire. Sunt foarte multe societăți în Cluj sau în zonă, nu neapărat în municipiu, în județ, care solicită forță de muncă calificată pe aceste domenii. Apoi foarte mare cerere, în ultimii ani, tot mai crescută, este pe domeniul turism și alimentație. Foarte multe clase sunt pe acest domeniu și la la liceu, dar și la învățământul profesional și dual, atât cu specializări pe alimentație publică, cât și pe turism, lucrător hotelier, tehnician în turism, tehnician în activități economice, dar și ospătar, bucătar și așa mai departe”, a mai declarat Marinela Marc.

Diferența dintre dual și profesional

“Din totalul de 51 de clase pe învățământ profesional și dual, 20 sunt pe învâțământul dual, 31 sunt pe învățământul profesional. Practic, forma de organziare este aceeași. Copiii studiază aceleași discipline, este trei ani. Și clasele de învățământ dual, și clasele de învățământ profesional pot fi propuse de școală doar în urma solicitării unui agent econimic cu care un contract, un acord de perteneriat. Diferența este că, spre deosebire de învățământul profesional, unde copiii primesc acea bursă profesională de la Guvernul României, la învățământul dual, operatorul economic vine cu o bursă suplimentară și cu alte stimulente. Practica se face în ambele situații. O bursă poate să ajungă, practic, în unele cazuri, și la salariul minimum pe economie, masă caldă, facilități la defășurarea practicii etc. Firma Bosch are realizat un adevărat atelier de practică acolo, în cadrul companiei, pentru elevi, echipamente, rechizite, posibilitatea de a lucra part-time în timpul vacanțelor. Deci sunt foarte multe stimulente oferite elevilor în ideea de a-i motiva și de a-i determina la absolvire să se angajeze și să rămână în cadrul acestor firme”, a explicat inspectorul școlar general al județului Cluj.

Meserii căutate

În acest moment, cei mai căutați angajați sunt din domeniul mecanic, electro-mecanic, comerț, turism, alimentație, estetică și igiena corpului omenesc, fabricarea produselor din lemn.

“Eu cred că părinții sunt cei care decid, încă, în mare parte, la sfârșitul clasei a VIII-a, care este ruta profesională pe care copilul urmează să se dezvolte și ar fi bine să își privească cu onestitate copilul, potențialul pe care fiecare copil îl are și să-l orienteze astfel încât el să fie și împlinit la sfârșitul școlarității, să se pregătească pentru o meserie pe care să o practice și să fie foarte bun în ceea ce face și să nu aibă nemulțumiri și frustrări ulterior. Știm bine că sunt copii care aleg ruta teorerică, filiera academică, termină o facultate și ajung să facă munca pe care o face și un copil care a terminat doar învățământul profesional de trei ani”, a mai spus Marinela Marc.

VEZI ȘI:

Mai avem locuri de muncă în Cluj? Află cine angajează și ce meserii sunt cerute

Ai o firmă în Cluj? Vezi cât te plătește AJOFM dacă îți iei ucenic