Mica Elveție, Ținutul Secuiesc- Descoperă România via Wens!

3

Cât timp a trecut de când ați avut un weekend doar pentru voi? Știm că familia este cea mai importantă, de aceea ținem cont de toți membrii  familiei. Îți propunem un weekend de relaxare, în cel mai mic oraș și cu cel mai ozonat aer din țară. Pregătește-te, începe România via Wens!

Ținutul Secuiesc este una dintre cele mai pitorești zona de pe teritoriul României. Acesta se întinde pe judetele Covasna, Harghita și o parte din Mureș.

Dinspre vest, Praidul este poarta județului Harghita. Nu putem trece prin Praid fără să vizitam Canionul de sare unde natura a sculptat în dealurile saline forme interesante și atractive. Muntele de sare de la Praid este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Canionul de sare s-a format și datorită activității omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apa de ploaie care le-a dizvolat, lărgindu-le. Ajungem la salina Praid, paradisul subteran din inima Ardealului, una din cele mai mari mine de sare din țară și din Europa. Nu este doar un loc frumos, ci și de ajutor sănătății. 

Mergem mai departe și în aproximativ 11 km ajungem în Corund, important centru de ceramica și olarit din Transilvania. Nu doar ceramica este de admirat în Corund, ci și casele și atelierele olarilor, care sunt frumos decorate. Acolo poți participa și la o lecție de olarit, iar după câteva ore de muncă vom putea crea obiectul dorit din ceramică.

De la Corund, pornim spre Lacul Sfânta Ana, iar pe drum, în  aproximativ 25 km ne oprim la Statuia Inima lui Isus de pe dealul Gordon, cea mai mare statuie a Lui Iisus din Europa de Est. Statuia are o înălțime de aproximativ 22 de metri și e construită din fier și otel inoxidabil. În interiorul statuii se află scări metalice, în spirală, în vârful cărora poți privi lumea de sus.  În alte două ore jumate ajungem la lacul Sfânta Ana, una dintre cele mai importante atracții naturale ale Ținutului Secuiesc. Este unicul lac din Europa centrală și de esti format pe fundul craterului unui vulcan stins, unul dintre cele două aflate în masivul Ciomatu, situate în partea sudică a masivului vulcanic Harghita. Următoarea oprire este la Băile Tușnad, Mica Elveție a României. Este cea mai mică stațiune din tara, dar deosebit de frumoasa și binefăcatoare prin climatul montan tonic.

Mergem și spre Odorheiul Secuiesc, oraș străbătut de Târnava Mare. Facem o promenadă prin centrul orașului unde sunt concentrate majoritatea lăcaselor de cult cu vechime și arhitectură deosebită. Mergem apoi la Dârjiu, unde vizităm biserica declarată monument UNESCO în anul 1999, una din cele mai importante biserici fortificate din Transilvania. Cele mai prețioase valori ale monumentului sunt reprezentate de picturile murale din secolul al XV-lea. Mertită văzută și camera slpninilor, locul ăn care stau atarnate pe “cuie” din lemn moștenite din tată în fiu carnea, cârnații, slănina și suncile afumate ale sătenilor.  Există și un obicei legat de modul de păstrare și administrare a proviziilor și anume, în fiecare miercuri dimineața, clopotul bisericii începe să bată, iar sătenii știu că porțile bisericii fortificate se deschid pentru ca ei să-și poată lua hrana pentru o saptamana, acasă.

Calatoria din Mica Elveție și Ținutul Sării se încheie aici. Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!

Memoria locurilor Olteniei de sub munte – Descoperă România via Wens!

Descoperă toamna plină de farmec și culoare, la Arad – o nouă ediție România via Wens

Locuri de vizitat: Cheile Turzii, Salina Turda, Castrul roman Potaissa și multe altele din zona Turzii – descoperă România via Wens!