Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu, executați de Alianța USR-PLUS! Ce locuri au primit pe lista pentru parlamentare

1

Senatorul Mihai Goțiu și deputatul Emanuel Ungureanu de la USR nu au mai fost votați duminică pe locuri eligibile pe lista Alianței USR PLUS Cluj pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Mihai Goțiu se plânge de faptul că în Conferință au fost 72 de delegați de la PLUS și 48 de la USR și că n-a avut timp să dialogheze cu cei de la PLUS. Emanuel Ungureanu a anunțat pentru luni seara un live pe Facebook pentru a explica “mecanismul perfid” prin care a fost eliminat.

Cu numai o zi înainte, Mihai Goțiu a făcut chiar eforturi consistente de a-și convinge colegii că merită încă un mandat de senator. El a trimis jurnaliștilor un comunicat de presă cu titlul “Mobilizare civică impresionantă pentru susținerea candidaturii lui Mihai Goțiu la Senat”.

În acel comunicat, Goțiu arăta că se bucură de susținerea unor personalități din oraș, printre care s-ar număra rectorul UBB, Daniel David, fostul consilier prezidențial Eckstein-Kovacs Peter etc.

Ungureanu: “Voi explica mecanismul perfid prin care am fost eliminat”

În calitate de candidat la funcția de primar al Clujului, Emanuel Ungureanu a obținut cam 8 procente, mai puțin chiar decât alianța (12 la suta). A fost probabil punctul său slab speculat de cei care i-au vizat locul.

Deputatul Ungureanu a anunțat un live pe Facebook pentru luni la ora 20.00, cu scopul de a vorbi despre alegerile de duminică.

“În viață, se mai întâmplă și mizerii, vom povesti diseară despre cum arată din interior organizația USR-PLUS Cluj, cine a acaparat puterea politică și mai ales ce face cu ea.

Voi explica mecanismul perfid prin care am fost eliminat de pe locurile eligibile ale Alianței USR PLUS Cluj pentru noul Parlament și care sunt proiectele mele de viitor pe Sănătate. Vorbim deschis, sincer, transparent, așa cum v-am obișnuit!”, a scris Emanuel Ungureanu.

Vot online

Alianța USR-PLUS a informat că la alegerile interne pentru desemnarea candidaților USR PLUS pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 votul s-a desfășurat online, într-un sistem asemănător votului aplicat la Eurovision.

Scrutinul a fost precedat de mai multe runde de dezbateri. În prealabil, candidații din partea PLUS au participat la o selecție și vot intern.

Săptămâna aceasta, în cadrul Alianţei USR PLUS Cluj au avut loc dezbateri publice între candidaţii pentru alegerile parlamentare.

Candidații pe listele pentru Senat sau Camera Deputaţilor, au apelat la susţinerea colegilor lor, prezentându-şi programele cu care vor merge în forul legislativ al ţării.

De asemenea, s-au organizat două dezbateri în care candidații au răspuns întrebărilor membrilor, într-un format transparent şi asumat, care dă tonul politicii altfel.

În urma scrutinului clasamentul este următorul:

Senat

Bordei Cristian
Goțiu Mihai
Elek Levente
Petrescu Manuela

Camera Deputaților

Murariu Oana
Băltărețu Viorel
Molnar Radu
Ciubucă Elena – Loredana
Ungureanu Emanuel
Nan Alexandrina – Ioana
Meșter Alina – Maria
Rigman Ciprian – Doru
Chirilă Radu – Ioan
Botoroagă Cornel

La vremuri noi, liste noi

Potrivit Alianței USR-PLUS, acest vot dă startul ultimei lupte electorale de anul acesta, care este şi cea mai importantă. Reformarea clasei politice începe cu viitorul Parlament, care va legifera şi va fi esențial pentru componența Guvernului pentru următorii 4 ani.

Trebuie să fie 4 ani de construcţie, de performanţă şi demnitate. De aceea, începând de mâine noi vom fi în stradă, la strâns de semnături. Avem convingerea că vă propunem cea mai bună alternativă de pe piaţa politică clujeană.

Mihai Goțiu: “O seară amară. Dar nu un capăt de drum”

Mihai Goțiu s-a declarat dezamăgit de votul de duminică. Iată ce a scris pe pagina sa de Facebook (intertitlurile ne aparțin):

“(…) în Filiala USR PLUS au avut loc alegerile interne pentru desemnarea candidaților la parlamentare. Am reușit să-mi conving majoritatea colegilor din USR să mă voteze.

72 de delegați de la PLUS și 48 de la USR

Din păcate, am mai reușit să conving doar o mână dintre delegații PLUS (în Conferință au fost 72 de delegați de la PLUS și 48 de la USR – cum s-a ajuns aici e o poveste prea lungă). Dincolo de rezultatul votului, amărăciunea nu vine din faptul că nu i-am convins, ci că n-am avut șansa să-i pot convinge pe reprezentanții PLUS.

Cu greu, am făcut rost de numerele de telefon ale unora dintre ei, să pot discuta direct, să mă prezint și să mai demontez din ”miturile” pe care unii ”binevoitori” le-au plantat în grupul lor.

13 minute pentru un loc neeligibil

În rest, toată ”dezbaterea” internă s-a limitat la o prezentare și răspunsul la câteva întrebări, cu un timp total alocat de 11 minute. La care s-au adăugat 2 minute de prezentare, în deschiderea Conferinței Județene, de astăzi. În total… 13 minute.

M-aș bucura dacă Cristian Bordei (de la PLUS), cel care a ajuns pe prima poziție pe listă (nu-mi fac iluzii în cazul meu, locul 2 nu e eligibil la Senat), va face cel puțin cât am făcut eu pentru mediu, pentru ape și păduri. Sau pentru orice altceva care să schimbe lucrurile în bine, în România.

Fără nicio răutate, spun, însă, că nu-l cunosc. Mai mult de 13 minute durează un interviu pentru angajarea unui portar…

Până la alegeri sper că va avea mai mult timp să se prezinte și să-și facă cunoscute ideile, proiectele și capacitatea de a le pune în practică.

Și, din păcate, lipsa dezbaterii reale nu a fost singura problemă (ba, poate, chiar cea mai mică din toată această ultimă săptămână… dar vine și vremea memoriilor)

Goțiu: O să am întrebări pentru Dacian Cioloș

(…) Colegilor din PLUS care au câștigat (și în mod special președintelui PLUS Cluj) le spun doar că și-au asumat niște responsabilități uriașe. Vor avea de dat socoteală cetățenilor, nu mie, dacă le înșală.

Nu pentru mine, ci pentru noi toți, m-aș bucura să nu o facă. Poate, după ce îi voi cunoaște mai mult decât am avut ocazia în cele 13 minute de ”dezbatere”, vor avea și sprijinul meu.

Momentan, încă nu sunt convins că sunt conștienți ce așteptări uriașe există din partea societății civile de la USR PLUS. Și nici de forța ei.

Pentru Dacian Cioloș o să am mai multe întrebări (inclusiv dacă ce s-a întâmplat, în ultima săptămână, la Cluj, e modul în care schimbăm politica în România).

În seara aceasta, însă, doar despre mediu. În februarie 2019, când a venit la Comitetul Politic al USR, să ne convingă să votăm Alianța electorală pentru europarlamentare l-am întrebat care e poziția PLUS referitoare la Mediu. Redau din memorie: ”Vom avea un program pentru mediu care te va face să te înscrii în PLUS”. Îl întreb clar și direct și acum – dincolo de promisiunile frumoase, cu cine îl vom pune în aplicare? În Parlament și în Guvern.

Pentru Dan Barna n-am întrebări. I le puteți transmite voi, direct!
***
No, în fine, am trecut prin momente mai neplăcute în viață. Nu e un capăt de drum. Ci doar un punct cu virgulă”, a scris Mihai Goțiu

banner