O organizație ecologistă cere deschiderea Parcului EST din martie și înlăturarea deșeurilor ilegale din zonă

0

Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S., care desfășoară campania „SOS Parcul Est” de un deceniu, cere Primăriei Cluj-Napoca deschiderea Parcului EST din martie și înlăturarea deșeurilor ilegale din zonă.

„Cerem ca acest spațiul public verde propus de campania noastră, alături de urbaniști, ecologiști și de locuitori din zonă să fie deschis din luna martie.

Pentru ca spațiul să fie deschis din martie, Primăria Cluj-Napoca trebuie să includă în bugetul votat în februarie 2021 câteva măsuri simple și necostisitoare, dar care aduc locuitorii Clujului în Parcul Est mult înainte de finalizarea amenajării:

Curățarea parcului de deșeuri aruncate ilegal. Am făcut zeci de sesizări până acum, iar soluțiile sunt la îndemână.

Montarea unor bariere care să limiteze traficul auto pe strada Bulandra, cu acces strict pentru RADP, pentru a limita depozitarea deșeurilor ilegale și pentru a permite vizitarea arealului.

Demontarea panourilor RADP care interzic deplasarea pietonilor în parcul acceptat de Primărie și realizarea unei noi signalistici care permite accesul pietonal și ciclist spre Baza Sportivă Gheorgheni și zona lacurilor.

Interzicerea depozitării de materiale de construcții și de moloz de către RADP pe sute de metri care distruge habitatele și biodiversitatea și îndeamnă alți clujeni să își arunce gunoaiele în fosta pepinieră.

Acceptarea sfatului juriului internațional de a avea un custode / curator al spațiului care colaborează cu autoritățile, mai ales în condițiile în care Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S continuă campania propunând ca o parte din Parcul Est, zona mlăștinoasă, ultimele lacuri, o parte din pârâul Becaș și din pepinieră, să fie desemnată prima arie naturală urbană protejată a orașului.

Natura și viețuitoarele nu iau pauză din bioritmul lor până la finalizarea amenajării. Acestea suferă din cauza intervențiilor umane, în continuare”, arată Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S.

Cine a câștigat concursul de proiecte

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, a organizat Concursul internațional de soluții „Amenajarea Parcului Est”, care se va întinde pe 45,5 de hectare.

Premiul I, reprezentat de contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6.288.360 lei, fără TVA: proiectul nr. 100: Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L.

Autor principal: Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass

Proiectul a fost desemnat câștigător deoarece reușește să combine „într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime – topografie, apă, vegetație și alei – iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare”, așa cum s-a arătat în aprecierile juriului internațional.

banner