One man show și spectacol cu trupe de teatru ale elevilor, la Cluj-Napoca

0

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj organizează, în perioada 28 august – 3 septembrie cea de-a 20-a ediție a Histrioniadei Liceenilor, un festival dedicat elevilor din toată țara, pasionați de actorie. Timp de șapte zile, liceenii vor interpreta diverse piese de teatru, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Invitat la Via Cluj Tv, în emisiunea România Via Cluj, vicepreședintele CJE Cluj, Vlad Rus, a vorbit despre istoria evenimentului și despre ce surprize îi așteaptă pe participanți în cadrul ediției aniversare.

“Pregătim, în culise, activități și momente speciale, care să lase în ochii publicului, participanților și a voluntarilor, o experiență de neuitat. […] Avem două secțiuni unde se pot înscrie tinerii actori: cea de trupe și one man show. În formularul de înscriere, le cerem un sinopsis al spectacolului, numărul actorilor, ceea ce au nevoie pe partea de decor și alte aspecte birocratice. […] În mare parte, sunt trupe din țară. Mă refer la Bacău, București, Botoșani sau din alte orașe. Preponderent suntem din afara Clujului, vrem să fie un mozaic de trupe la festival”, a precizat Vlad Rus.

Tinerii actori vor fi premiați de un juriu specialist în teatru și film

Deși principala caracteristică a festivalului este reprezentată de promovarea abilităților artisitice în rândul elevilor, Histrioniada are și o latură competițională. Cele mai bune interpretări vor fi anunțate, la gala de premiere, unde atât publicul, cât și juriul vor desemna câștigătorii, așa cum se întâmplă la marile festivaluri de teatru și film.

“Avem un grup de jurați specializați, fie că vorbim de actori, de studenți ai facultății de teatru, de scenariști sau regizori. Rolul acestora este de a le oferi un feedback constructiv elevilor, nu doar să le spună care este rezultatul. […] Competiția are premii, precum cea mai bună regie, cel mai bun actor etc., însă noi punem accent pe partea de dezvoltare, asta caracterizează festivalul nostru”, e explicat Vlad Rus.

Înscrierea participanților și a voluntarilor mai poate fi făcută până în data de 15 iulie, prin completarea formularului de AICI. De asemenea, intrarea publicului la toate zilele de festival este gratuită.

VEZI ȘI:

VIDEO Decernarea premiilor TIFF – vezi câștigătorii ediției din 2022

Care sunt așteptările publicului de la filmele TIFF 2022 – vezi impresiile de după vizionare

Iubitorii de film pot să aleagă cel mai bun scurtmetraj din 10 ediții de ClujShorts