Iubitorii de film pot să aleagă cel mai bun scurtmetraj din 10 ediții de ClujShorts

1

ClujShorts, cel mai amplu festival dedicat filmelor de scurtă durată, va avea loc, după doi în care pandemia a făcut imposibilă organizarea festivalului în format fizic, în cinemtografele din Cluj-Napoca. Invitat în emisiunea România Via Cluj, Rareș H. Stoica, directorul festivalului, a vorbit despre surprizele ediției aniversare și despre activitatea cinematografiei din România. 

Edițiile din 2020 și 2021 nu au putut fi organizate în format fizic, iar publicul nu a interacționat cu scurtmetrajele prezentate în cadrul acestor evenimente. De aceea, pe lângă producțiile selectate la festivalul din 2022, ediția aniversară va include și filmele de scurtă durată care nu au fost difuzate până acum în cinematografe.

“Pe lângă aceste proiecții de filme de scurtmetraj din anii precedenți, bineînțeles că există și selecția din 2022, care va fi prezentată în Cinema Victoria. Celalte proiecții vor fi la Cinema Dacia și Cinema Mărăști. […] Avem și un calup special, care va fi prezentat la Cazino, în Parcul Central, unde vom prezenta toate cele zece filme câștigătoare din cele zece ediții de până acum. […] Publicul spectator poate să vină să aleagă cel mai tare film din zece ani de ClujShorts”, a menționat Rareș Stoica.

“Scurtmetrajele nu sunt spoturi publicitare, sunt filme complete”

Rareș Stoica a explicat modul în care, la momentul actual, filmele de scurtă durată sunt percepute de către public. Conform viziunii sale, scurtmetrajele au potențialul de a transmite, mult mai clar și concis, un anumit mesaj sau principiu.

“Într-un film de scurtmetraj, trebuie să fii extrem de concis și să vezi, într-un anumit context, care este ideea sau principiul pe care vrei să îl transmiți. […] Dar, în România, cred că este încetățenită ideea că un film de scurtmetraj e un trailer. Filmul de scurtmetraj este un film complet, doar că este mai scurt”, a menționat acesta.

ClujShorts va avea loc în perioada 1-10 aprilie, iar programul evenimentelor, cât și alte informații pot fi găsite pe site-ul oficial al festivalului și pe pagina de Facebook a acestuia.

VEZI ȘI:

Fredrik Backman, în cărți să vină la FICT 2022 – vezi ce noutăți mai aduce festivalul de carte

Expoziție de obiecte ale sportivilor olimpici români la Iulius Mall

Publicația The Travel promovează România – Care sunt cele 10 orașe recomandate cititorilor