VIDEO Decernarea premiilor TIFF – vezi câștigătorii ediției din 2022

0

Festivitatea de premiere a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc sâmbătă, 25 iunie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. În cadrul galei de închidere a TIFF, au fost prezente numeroase celebrități din lumea filmului și a televiziunii, care au oferit premiile speciale pentru cele mai bune producții cinematografice, pentru cei mai buni actori, regizori sau pentru excelență.

Premieră la TIFF 2022: juriul și publicul au oferit același premiu

Marele câștigător al ediției din 2022, care a primit Trofeul Transilvania, este filmul “Casa Noastră/Utama”, o producție boliviană a regizorului Alejandro Loayza Grisi, aflat la debutul în cinematografie.

Totodată, cinefilii au putut vota, prin intermediul aplicației TIFF, cele mai bune filme pe care le-au vizionat, iar statisticile au înregistrat cele mai bune cifre pentru filmul regizorului bolivian. Este pentru prima oară în istoria festivalului când premiul juriului este acordat filmului care a primit și Premiul Publicului.

Maia Morgenstern a primit premiul de excelență la TIFF 2022

În fiecare an, în cadrul festivității de premiere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, este acordat un premiu de excelență pentru personalități din cinematografia românească. În 2022, acesta i-a fost oferit actriței Maia Morgenstern, cea care a dedicat peste 40 de ani din viață scenei și marelui a crean, a primit acest.

“Acest moment al omagiului mă emoționează profund, în mod sincer. Sunt recunoscătoare TIFF și tuturor celor care au făcut posibil acest moment. […] Tuturor creatorilor de film, de data aceasta creatori de artă, le datorez existența mea, șlefuirea mea. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră”, a declarat Maia Morgenstern.

Întreaga listă de premii de la TIFF 2022, respectiv distincțiile obținute în edițiile precedente, pot fi consultate AICI.

Cei care vor să vadă sau să revadă filmele câștigătoare, o mai pot face și duminică, 25 iunie. Programul TIFF pentru ultima zi de festival poate fi găsit AICI.

VEZI ȘI:

Care sunt așteptările publicului de la filmele TIFF 2022 – vezi impresiile de după vizionare

Documentarul “Regele Mihai: Drumul către casă” este pe primul loc la categoria Premiul Publicului TIFF 2022

TIFF 2022 – vezi care este atmosfera în primele zile de festival