Pe urmele lui Ștefan cel Mare, un weekend în Ținutul Neamțului – Descoperă România via Wens!

1

Ținutul Neamțului este locul în care legendele se întrepătrund cu poezia, iar credința cu natura. Ospitalitatea oamenilor și gastronomia zonei întregesc identitatea acestor meleaguri. Pregătește-te, începe România via Wens!

În inima Ținutului Neamțului se află Muntele Ceahlău “un uriaș cu frunte-n soare”, după cum îl descria Alexandru Vlahuță. Frumusețea naturii este oglindită în apele de argint ale lacului Izvorul Muntelui, iar iubitorii naturii pot străbate spectaculoasele Chei ale Bicazului, cu o lungime de 35 de kilometri.

Cei pasionați de istorie pot descoperi vestita Cetate a Neamțului, ridicată pe vremea Cruciadelor. La toate acestea se adaugă Parcul Național Vânători Neamț, unde au fost filmate scene din filmele “Frații Jderi” sau “Ștefan cel Mare”. Tot în Ținutul Neamțului găsim “Codrii de aramă și Pădurea de argint”, cântați de Mihai Eminescu. O atracție deosebită este rezervația de zimbri Dragoș Vodă, care îi adăpostește pe acești uriași ai Carpaților. De văzut neapărat sunt și mănăstirile Agapia – pictată în interior de Nicolae Grigorescu, Văratec – cea mai mare mănăstire de maici din România și Neamț –cea mai veche din Țara Moldovei, unde se află una dintre cele mai vechi biblioteci mănăstirești.

Călătorului îi șade bine cu drumul, însă și cu popasul. Pentru a descoperi  frumusețea străveche a Ținutului Neamțului, îți propunem să dormi într-un muzeu. La 10 kilometri de Târgu Neamț, în comuna Petricani, descoperim Pensiunea Popamuseum din Târpești. Aceasta este un adevărat muzeu privat, rodul muncii celebrului artist popular Niculai Popa, care a strâns peste 3000 de exponate. La intrare, vei fi întâmpinat de o poartă semeață, sculptată chiar de Niculai Popa. Pensiunea este amenajata intr-o cladire veche. Camerele sunt mari si confortabile, mobilate diferit si cu gust. Unele au stil baroc francez sau neobizantin, baroc austriac sau Ludovic XV.

După ce explorăm complexul muzeal, îți propunem o incursiune în lumea fabuloasă a copilăriei. Casa Memorială Ion Creangă cu parcul tematic și personajele din poveștile lui sau Cetatea Neamțului, construită de domnitorul Petru Mușat sunt repere de neocolit. Cetatea a fost restaurată și și-a regăsit semeția de odinioară. În acest cuib de vulturi au fost amenajate 21 de încăperi, printre care care sala de sfat și judecată, sala armelor sau închisoarea.

Spre casă, ți se așterne înainte un traseu foarte pitoresc: Târgu Neamț, lacul Izvorul  Muntelui și Cheile Bicazului. Pe acest traseu o să te bucuri din plin de spectacolul naturii și de modul în care omul a reușit să o îmblânzească. Dacă ai nevoie de reculegere și binecuvântare, poți poposi la mănăstirile Sihăstrie, Secu, Petru Vodă sau Sihla. Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!