Ateliere de prim ajutor, tururi ghidate pentru persoanele cu dizabilități și cros caritabil pentru refugiați – 35 de inițiative ale tinerilor clujeni

0

Nu mai puțin de 35 de evenimente, acțiuni și campanii ale tineretului clujean au fost implementate în comunitatea locală, prin intermediul proiectului Com’ON Cluj-Napoca ’22. Timp de aproape patru luni, echipele formate din tineri au pus în practică numeroase idei, precum un tur ghidat al orașului dedicat persoanelor cu dizabilități, o parcare inteligentă pentru biciclete, ateliere de prim ajutor pentru copiii din centrele de plasament, o pictură murală în curtea Voltaj Academy sau chiar workshopuri de păpușărie pentru adulți. 

Evenimentul a fost desfășurat din luna august până în luna noiembrie, iar scopul acestuia a fost îmbunătățirea vieții sociale în comunitatea clujeană, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihologic. Înainte de demararea sa, clujenii au avut posibilitatea de a vota online acele inițiative care urmau să primească o finanțare de maxim 4500 de lei, din partea Primăriei Cluj-Napoca sau a Băncii Comerciale Române (BCR).

Dintre ideile propuse, 37 s-au încadrat la categoria sănătate, 52 la educație, 53 au abordat subiecte despre participare, iar 19 au vizat teme de protejare a mediului înconjurător. În urma votului, 35 de proiecte, propuse de 22 de grupuri alcătuite din 103 tineri clujeni, au fost implementate atât în format fizic, cât și în format digital.

“Am avut inițiative pentru toată lumea, lucru benefic pentru comunitate”

“Anul acesta, rețeta succesului la Com’On Cluj-Napoca a însemnat cei 158 de tineri care au venit cu ideile lor și cele 8300 de voturi care au decis care dintre inițiative se implementează în oraș. […] Practic, peste 100 de tineri au implementat inițiative, care au învățat studenții cum să dezbată mai bine, copiii să vorbească despre filosofie sau  oamenii să afle mai multe informații despre stres. Am avut inițiative pentru toată lumea, pe teme variate, iar lucrul acesta a fost benefic, mai ales pentru comunitatea din Cluj, dar și pentru echipele de la Com’ON”, a declarat managerul de proiect, Larisa Dumitroaea.

Program de mentorat pentru viitorii studenți și combatere a bullying-ului

Pe lângă cele enumerate deja, tinerii au implementat și acțiuni prin intermediul cărora clujenii au fost îndemnați să doneze sânge sau să participe la un cros caritabil dedicat strângerii de fonduri pentru refugiații ucraineni. De asemenea, tinerii liceeni au beneficiat de programe de mentorat pentru alegerea viitoarelor facultăți, iar mai multe persoane au putut discuta cu psihologi despre importanța legăturilor sociale.

Totodată, participanții au avut ocazia de a încerca un nou joc de cărți care contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare complexă și de a vedea un spectacol de teatru poetic. Copiii au fost și ei ajutați prin intermediul campaniilor propuse de tineri și au putut afla, prin forme de artă și povești adaptate vârstei lor, informații despre conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei, respectiv mijloace de combatere a fenomenului de bullying.

Pentru a răsplăti efortul și bunăvoința tinerilor clujeni, reprezentanții proiectului vor organiza, în premieră, evenimentul Com’ON People, care va marca încheierea procesului participativ, printr-o sesiune de evaluare a inițiativelor implementate, urmată de mâncare, muzică și distracție. Acesta va avea loc în incinta Casei Tranzit, miercuri, 14 decembrie, de la ora 18:00.

VEZI ȘI:

Com’ON Cluj-Napoca ’22: Clujenii se pot bucura de zeci de acțiuni organizate de tineri

Cele mai de succes proiecte vor fi premiate la Gala Tineretului Clujean 2022 – află ce inițiative au fost înscrise în competiție

Proiect PNL: Animalele de companie ar putea avea acces în instituțiile publice și mijloacele de transport