După afirmat că PSD se luptă în birourile secrete din Parlament să dea Ardealul ungurilor, președintele Klaus Iohannis revine cu un nou atac la adresa PSD pe tema așa-zisului Ținut Secuiesc. Șeful statului a afirmat luni că PSD susține în continuare proiecte de lege care au ca scop autonomia Ținutului Secuiesc.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre un proiect de lege adoptat tacit de Senat care prevede folosirea limbii maghiare în instituțiile publice din mai multe județe din Transilvania precum și posibilitatea de a arbora steagul secuiesc.
“Culmea, în Senat a trecut, tot tacit, o altă inițiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR.
Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeți, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.
De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a știut, fiindcă această inițiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru.
Acum, probabil, după ce am arătat public ce se dorește iarăși din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva și acestei legi. Însă nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este evident în situația de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, ori așa ceva este pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”, a afirmat Klaus Iohannis.
Recent, Klaus Iohannis a acuzat PSD că vrea să dea ungurilor Ardealul după ce proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaților și a fost respins miercuri de Senat. Reprezentanții UDMR au depus în numele unei organizații neguvernamentale o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că „aduce grave atingeri dreptului la demnitate a minorității naționale maghiare din România” și pentru „instigare la ură”.
Reacția UDMR
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat luni că în proiectul de modificare a Codului administrativ, care urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, nu există obligaţia de folosire a limbii maghiare ca a doua limbă oficială în Transilvania, informează digi24.ro.
Cseke Attila a subliniat că afirmația referitoare la obligativitate este “o afirmaţie falsă, cu tentă de a scandaliza”, şi că modificările din proiect nu sunt noi sau secrete.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: