O legendă urbană care circula pe vremea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii spunea că suverana Marii Britanii se delecta în fiecare zi cu un pahar cu vin românesc. Evident, povestea nu era deloc adevărată, însă avea un sâmbure de informație reală. Vinăria Purcari din Moldova, care este Furnizor Oficial al Familiei Regale a României, a oferit mai multe vinuri Familiei Regale Britanice. Printre acestea se numără vinuri produse din celebrii struguri din soiul Rară Neagră.
Este vorba, de fapt, de o varietate a soiului Băbească Neagră, susțin cei mai mulți specialiști în domeniu, în timp ce alții spun că Rară Neagră ar fi evoluat într-un soi separat, pe colinele însorite de la nord de Limanul Nistrului. Rara Neagră produce un vin rubiniu, cu aciditate ridicată, cu tente de rodie și cu arome de ciocolată neagră și de prune.
În castelul din Purcari, vizitat de Alteța Sa Regală Principele Radu al României în anul 2016, vinurile sunt maturate în butoaie de stejar și învechite în sticle. Vinurile produse din soiul Rară Neagră sau din cupaje care includ acest soi se bucură de un mare succes comercial, ceea ce a făcut ca soiul să devină tot mai popular. Se bucură de mare trecere și vinurile rose produse din Rară Neagră.
Sunt multe podgorii din Moldova care au început să planteze suprafețe importante cu butași din soiul Rară Neagră. Practic, este vorba de o renaștere a cultivării acestui soi vechi de două milenii, ai căror struguri ajung la maturitate deplină la jumătatea lunii septembrie.
Vinul bun este întotdeauna mai apreciat dacă este servit alături de o brânză de calitate foarte bună. Așa este brânza maturată produsă de fermierii locali din comuna sălăjeană Sâg. Fabrica de brânză din Sâg a fost dezvoltată în parteneriat cu specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect al GAL Poarta Transilvaniei.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: