Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca este primul aeroport din România și printre puținele din Europa în care pasagerii nu mai sunt obligați, de joi, 14 iulie, să scoată, din bagajele de mână, lichidele și aparatele electronice, pentru controlul de securitate. Această facilitate este posibilă drept urmare a dotării aeroportului cu echipamente avansate de scanare rapidă, obținute prin colaborarea cu Brigada Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) și Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
“Va trebui ca pasagerii să aibă foarte mare grijă la conexiuni. În cazul în care au conexiuni, ar trebui să se intereseze dacă vor fi, din nou, supuși la un control. La München nu este cazul, dar este cazul la Varșovia. […] Ar fi foarte neplăcut să poată trece aici, dar în alt aeroport să le fie aruncat parfumul, apa sau alcoolul”, a declarat directorul general al Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo.
De asemenea, punctul de control al aeroportului va fi dotat și cu echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, care au o precizie foarte mare în detectarea explozibililor. Ambele tipuri de echipamente de securitate au fost obținute prin finanțarea Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), în valoare de peste 42 de milioane de lei.
Pompierii aeroportului, dotați cu echipamente moderne de intervenție
Totodată, aeroportul clujean va fi dotat și cu două autospeciale pentru stingerea incendiilor, o autospecială pentru intervenție rapidă, 100 de tărgi, 10 costume aluminizate, respectiv patru defibrilatoare medicale, care vor asigura creșterea capacității de intervenție a personalului specializat.
“Pe lângă echipamentele de securitate, organizare deosebită a fost legată de dotarea cu echipamente cu facilități PSI și urgențe medicale. […] Echipa de pompieri a câștigat locul 1 la concursul profesional pentru situații de urgență. Și-au dovedit eficiența și în luna noiembrie, când Fly Egipt, la aterizare, a luat foc, iar pompierii noștri au fost acolo într-un minut și jumătate și au reușit să stingă incendul”, a precizat David Ciceo.
Prin intermediul POIM, Aeroportul Internațional Cluj beneficiază de peste 74 de milioane de lei, fonduri nerambursabile.
VEZI ȘI:
A ratat un zbor și a devenit pasagerul 1.000.000 pe Aeroportul Internațional Cluj în 2022
Companiile aeriene au adunat peste 200 de ore întârziere săptămâna trecută
Numărul pasagerilor pe aeroporturile românești s-a triplat în 2022
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: