Rezultatele la Evaluarea Națională și la Bac: discrepanțe majore între urban și rural

0

Clujul e pe primul loc în țară la rezultatele elevilor la Evaluarea Națională și Bacalaureat durpă soluționarea contestațiilor. Ierarhia la nivel județean a elevilor care au susținut Evaluarea Națională și vor să se înscrie la Admiterea în liceu 2022 va fi publicată vineri, 1 iulie, potrivit calendarului oficial aprobat de Ministerul Educației. După contestații, peste 19.000 de note au fost greșite la Evaluarea Națională 2022. Au fost și cazuri în care difererențele între prima corectare și cea de la contestație sunt și de 2 până la 4 puncte. Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean, a declarat că există diferențe mai între rezultatele elevilor de la oraș, față de cele de la țară. Vezi mai multe, în emsiune.

Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj au publicat pe 30 iunie 2022 rezultatele finale înregistrate la examenul de Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, după soluționarea contestațiilor, pentru sesiunea iunie 2022. La nivelul județului Cluj au fost depuse 737 de solicitări pentru reevaluarea lucrărilor scrise, în cadrul examenului de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2022.

În urma reevaluării lucrărilor contestate, procentul candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 92,75 % (4.300 candidați), în creștere cu o medie față de rezultatele inițiale (92,73 %).

La  disciplina  Limba și literatura română au fost depuse 413 contestații. Ca urmare a reevaluării lucrărilor contestate, 4.398 candidați (94,66 %) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 47 dintre aceștia au obținut nota 10.

La disciplina Matematică au fost depuse 305 contestații, iar, în urma reevaluării lucrărilor, 4.114 candidați (88,75 %) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci).  Dintre aceștia, 194 candidați au obținut nota 10.

La disciplina Limba și literatura maternă au fost depuse 19 solicitări de reevaluare a lucrărilor scrise. În urma soluționării contestațiilor 612, reprezentând 99,19% dintre candidați au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci). 14 candidați care au studiat în limba minorităților naționale au obținut nota 10 la limba și literatura maternă.

Ca urmare a publicării rezultatelor finale, numărul mediilor de 10 la examenul de Evaluare Nașională 2022 este același. Cei 17 elevi clujeni care au încheiat examenul național de Evaluare Națională 2022 cu media generală 10 (zece) provin de la următoarele unități de învățământ preuniversitar: COLEGIUL NAȚIONAL “EMIL RACOVIȚĂ” CLUJ-NAPOCA (3); COLEGIUL NAȚIONAL “GEORGE COȘBUC” CLUJ-NAPOCA (1); LICEUL TEORETIC “AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA (1); LICEUL TEORETIC “NICOLAE BĂLCESCU” CLUJ-NAPOCA (3); LICEUL TEORETIC “ONISIFOR GHIBU” CLUJ-NAPOCA (3); ȘCOALA GIMNAZIALĂ “CONSTANTIN BRÂNCUȘI” CLUJ-NAPOCA (1); ȘCOALA GIMNAZIALĂ “IOAN BOB” CLUJ-NAPOCA (1); ȘCOALA GIMNAZIALĂ “IOAN OPRIȘ” TURDA (1); ȘCOALA GIMNAZIALĂ “ION AGÂRBICEANU” CLUJ-NAPOCA (1); ȘCOALA GIMNAZIALĂ “IULIU HAȚIEGANU” CLUJ-NAPOCA (2).

Cum decurge admiterea la liceu

Media de admitere constituie criteriul pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată dintre media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de către diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 4-11 iulie 2022. Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat va avea loc în data de 14 iulie 2022, urmată, în perioada 15-20 iulie 2022, de etapa depunerii dosarelor de înscriere la unitățile la care candidații au fost repartizați.

VEZI ȘI:

Evaluarea Națională 2022: 17 elevi de nota 10 la Cluj – Vezi din ce școli sunt elevii

Cum poți obține o notă mare la Evaluarea Națională – platformă online

Angajații creșelor din Cluj amenință că își dau demisia – află cum s-a ajuns aici