Riscurile întreruperii tratamentului oncologic, de frica infecției cu COVID-19

0

Medicul oncolog Adrian Udrea a vorbit la Doctor online despre campania “E în regulă să-ți fie frică. Din frică ne protejăm” – o campanie de conștientizare a riscurilor la care se supun pacienții oncologici dacă întrerup tratamentul, dar și asupra pericolului diagnosticării tardive.

Peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei. ”Cred că întârzierea unui diagnostic de cancer este, într-adevăr, o mare problemă. Vreau și sper ca acest mesaj să ajungă la toți cei care au simptome și care cred că ar trebui să vină la medic să se prezinte”, a spus medicul Adrian Udrea.

”Orice simptom care arată o anormalitate a ceea ce se întâmplă cu corpul tău sau cu tine, care durează în timp trebuie semnalat la medicul de familie, pentru că circuitul acesta este: medicul de familie, apoi medicul specialist. Vedem multe persoane care se duc direct la medicul specialist, în mediul privat. O slăbire în greutate, de exemplu, fără niciun motiv, fără să ții niciun fel de cură, o tuse care nu mai trece, ba chiar este însoțită de un pic de sânge sau alte simptome. Orice simptom: o durere, o tuse, o slăbire în greutate, o stare generală de oboseală extremă care durează în timp trebuie să ne atragă atenția și să nu ne lăsăm așa. Trebuie neapărat să te adresezi medicului și să faci măcar un set de analize de sânge și apoi restul investigațiilor care, eventual, se impun”, a precizat medicul Adrian Udrea.

Cancerul și COVID-ul

”Inițial, s-a spus că pacienții cu cancer, dacă fac infecția riscă să facă forme mai grave. Experiența pe care o am eu este, deocamdată anecdotică, cu pacienții mei, pe care i-am văzut făcând COVID în timpul tratamentelor. În majoritatea cazurilor, lucrurile au trecut complet neobservate, din ceea ce am văzut eu. Noi am testat în mod regulat.(…) Noi am inițiat un studiu să vedem înc e măsură infecția cu COVID la pacienții oncologici sub tratament a influențat evoluția bolii. Ceea ce s-a întâmplat în majoritatea cazurilor pe care le-am avut, chiar dacă au fost cu simptome minime, s-a întrerupt tratamentul pentru o lună, maxim două luni, după care, în majoritatea cazurilor, am reluat tratamentul, după ce am efectuat investigații imagistice care să ne arate dacă boala a progresat sau nu în acest interval de timp și lucrurile au decurs mai departe în mod normal, așa cum a fost și înainte”, a mai spus medicul clujean Adrian Udrea, director medical la Medisprof.

Cele mai importante informații despre cancer, într-un singur loc, pe CdelaControl.ro

Platforma CdelaControl.ro le oferă pacienților cu cancer pulmonar, de vezică urinară sau de sân și celor dragi lor, informații despre boală, de ce și cât de importantă este administrarea corectă și neîntreruptă a tratamentului, precum și o hartă interactivă a României, ce include lista completă de spitale și clinici unde se tratează afecţiunile oncologice în țară. Toate informațiile sunt verificate de medici specialiști cu experiență în tratarea acestor afecțiuni.

banner