România și povara cancerului – unde se situează țara noastră la prevenție și costuri de tratamente

0

Marius Ungureanu, șeful Departamentului de Sănătate Publică din UBB, a vorbit la România via Cluj despre problema de sănătate numită cancer, despre rolul prevenției, dar și despre locul pe care îl ocupă România în Europa la acest subiect.

„ROMÂNIA ȘI POVARA CANCERULUI – Analiza și implicațiile Profilului Național de Cancer 2024”, are loc în 7 februarie 2025, la Casino Centru de Cultură Urbană din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” Cluj-Napoca.

Acest eveniment își propune să aducă în prim-plan o analiză detaliată a Profilului Național de Cancer pentru anul 2024, subliniind provocările și oportunitățile din acest domeniu crucial al sănătății publice.

Dezbaterea va reuni experți, factori de decizie, reprezentanți ai sectorului medical, ai organizațiilor non-guvernamentale și ai mediului academic, pentru a explora strategiile necesare în combaterea cancerului și în îmbunătățirea rezultatelor pacienților din România.

Cancerul în România

Potrivit estimărilor, incidența și prevalența cancerului în România au rămas sub media UE în 2022. Mortalitatea cauzată de cancer a fost cu 10 % mai mare în rândul bărbaților și cu 4 % mai mică în rândul femeilor decât media UE. Prevalența cancerului este de așteptat să crească, având în vedere îmbunătățirea preconizată a depistării precoce și a tratamentului. Planul național de prevenire și combatere a cancerului a determinat elaborarea unei serii de politici care vizează toate domeniile prevenirii și controlului cancerului.

Depistarea precoce

Rata de participare la screening rămâne scăzută pentru cancerul de sân și cancerul colorectal, deși ratele screeningului pentru cancerul de col uterin au crescut. Au fost puse în aplicare programe-pilot de screening pentru cancerul de sân și cancerul colorectal cu finanțare din partea UE și au fost elaborate planuri pentru extinderea screeningului la nivel regional și național. Planurile revizuite privind introducerea screeningului pentru cancerul de col uterin includ testarea primară pentru HPV. În 2024, au fost adoptați indicatori de calitate și siguranță pentru screeningul cancerului colorectal și de col uterin, în timp ce indicatorii de calitate pentru screeningul cancerului de sân sunt în curs de aprobare. Recent, au fost create registre pentru programele-pilot de screening.