România, țara sărăciei absolute – Vezi statisticile

0

În România, populația cu cele mai mici venituri cheltuie mai mult de trei sferturi din venituri pentru alimente și energie, cel mai mare procent din Uniunea Europeană (UE). Un raport realizat de Joint Research Center (JRC) arată că mărirea prețurilor va face ca România să rămână țara cu cea mai mare rată a sărăciei absolute din UE.

Raportul arată că marea disparitate a structurii de consum în țările mai sărace din Europa Centrală și de Est implică faptul că gospodăriile cu venituri mici cheltuiesc probabil cea mai mare parte a bugetului lor pe necesități. În România, de exemplu, ponderea combinată a cheltuielilor cu alimentele și energia este de 76,4% în prima chintilă de venit (prima chintilă este grupul de 20% din populație cu cel mai mic venit).

Acesta este cel mai mare procent din Uniunea Europeană, potrivit datelor agregate de JRC. După România, urmează Bulgaria, Lituania și Ungaria. La polul opus sunt Luxemburg, Țările de Jos și Finlanda.

Prin urmare, gospodăriile cu venituri mici din statele membre sărace au o situație mai proastă, atât în termeni absoluți, cât și relativi, decât concetățenii lor europeni și sunt deosebit de vulnerabile la efectele negative ale inflației actuale.

Raportul arată că gospodăriile românești folosesc cel mai mult electricitate și gaz, iar majoritatea consumului este pentru gospodărie, foarte puțin pentru transport.

Energia, cea mai costisitoare necesitate

Din august 2021, costul vieții a crescut cu 11,1% pe medie în întreaga UE. Acesta variază între 6,7% (în Malta) și 27,5% (în Estonia). Prețurile energiei contribuie cel mai mult la creșterea costurilor vieții (43,9% la nivelul UE și până la 62,6% în Țările de Jos în termeni relativi). Impactul bunurilor și serviciilor rămâne limitat în majoritatea țărilor (cu excepția Luxemburgului și a Maltei). Contribuția inflației alimentelor la creșterea costului vieții este de 27,5% (în termeni relativi) la nivelul UE, dar reprezintă cea mai mare sursă de pierdere a puterii de cumpărare a gospodăriilor în țări precum Bulgaria, Ungaria și Malta.

În România, costul vieții a crescut cu circa 15% în medie, din august 2021 până în august 2022. Principalul aport la creșterea costului vieții îl reprezintă, în primul rând, alimentele și, mai apoi, energia.

România va rămâne cea mai săracă țară din UE

Raportul mai arată că, din cauza inflației, România va râmâne țara din UE cu cea mai mare rată a sărăciei absolute. Din cauza scumpirilor, sărăcia absolută va crește cu circa 15 puncte procentuale. Creșterea medie a sărăciei la nivelul UE se ridică la 4,4 puncte procentuale, în timp ce scorurile la nivel de țară variază între 0,7 puncte procentuale în Malta și 19,1 puncte procentuale în Ungaria.

De asemenea, România rămâne țara din UE cu cea mai mare deprivare materială și socială, după o creștere de circa 3 puncte procentuale. În schimb, Bulgaria trece pe primul loc la deprivare materială și socială severe, după o creștere de circa 6 puncte procentuale.

Raportul mai arată că au crescut datoriile la plata facturilor aproape în toată UE, în România cu circa 2 puncte procentuale. Grecia, deja pe locul 1 la întârzieri, crește și cel mai puternic.

Inabilitatea de a menține locuința încălzită în mod adecvat crește tot cu circa 2 puncte procentuale în România. Bulgaria, pe locul 1 în prezent, este cel mai afectată.

VEZI ȘI:

Inflația crescut până la 15,1% – Facturile la gaz au crescut cu 90%, iar cele la curent cu 17%

România va ajunge la 25.000 de vehicule electrice înmatriculate până la finalul anului

banner