Ruxandra Hurezean: L-am găsit pe ultimul sas din Richiș…

0

Scriitoarea și jurnalista Ruxandra Hurezean este una dintre cele mai fine cunoscătoare ale istoriei sașilor din Transilvania. Este vorba de o lume care, în perioada comunistă, a fost formată din comunități care s-au închis dialogului.

Închiderea comunităților sașilor a fost consecința deportărilor masive organizate de sovietici după Cel de-al Doilea Război Mondial, când zeci de mii de oameni nevinovați au fost trimiși în sclavie în Uniunea Sovietică. Unii dintre acești oameni au lăsat mărturii scrise despre cruzimea sclaviei în URSS. Sașii transilvăneni care au reușit să supraviețuiască s-au împărțit în două mari categorii: unii care au ajuns direct în Germania și alții care s-au întors acasă.

Cei care au revenit în Heimat, adică pe plaiurile natale, au avut de înfruntat ostilitatea comuniștilor, care au aplicat tuturor eticheta de colaboratori ai naziștilor. Tot comuniștii se fac vinovați de una dintre cele mai rușinoase pagini din istoria României: comerțul cu oameni.

Astfel, comuniștii i-au vândut mai întâi pe evreii care supraviețuiseră lagărelor naziste ale morții sau celor înființate de români în Transnistria, iar apoi pe sașii supraviețuitori ai lagărelor sovietice. Aceștia erau lăsați să emigreze în Israel, respectiv Germania doar după ce rudele sau apropiații lor plăteau sume semnificative de bani. Oficial, acești bani erau ”despăgubiri” pentru faptul că emigranții fuseseră școlarizați pe spezele statului român, de parcă bugetul României nu ar fi fost alimentat și de taxele și impozitele plătite de evrei și de sași…

În realitate, însă, comerțul cu sclavi evrei și sași, precum și cu șvabi sau țipțeri, ca să fie amintite și alte comunități germanofone din Transilvania, devenise o sursă de valută pentru regimul comunist de la București, falit din cauza unei politici economice inepte. Atunci când nu prea au mai rămas evrei sau sași de vânzare, comuniștii români au început să vândă orfani, pe care doreau să îi adopte cetățeni ai unor state occidentale.

În aceste condiții, multe dintre satele sașilor din Transilvania au devenit pustii. Despre epopeea descoperirii ultimului sas din Richiș și despre tradițiile unei comunități despre cunoaștem prea puține lucruri, vorbim în emisiunea România Via Cluj, cu Ruxandra Hurezean.

banner