Scenariu roșu: cursuri exclusiv online în două comune din Cluj

1

Elevii din comunele Aghireșu și Cornești ar putea începe școala doar în sistem online, după ce rata cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a ajuns la o cifra alarmantă.

Localitatea cu rata cea mai mare de îmbolnăvire la mia locuitori din județul Cluj este Aghireșu, cu o rată de 4,41 de cazuri. În acest top negativ se află pe locul 2 Corneștiul, cu o rată de 3,05 cazuri la 1000 de locuitori.

Potrivit unei statistici date publicității de Ministerul Sănătății, elevii din alte cel puțin șapte localități clujene (unități administrativ-teritoriale) vor începe școala după scenariul 2, în care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Ciurila are o rată de 1,99, Gârbău 1,78, Feleacu 1,69, Borșa 1,52, Recea Cristur 1,49, Sic 1,31 și comuna Vad, cu o rată de 1,02 la mia de locuitori.

Potrivit prefectului Mircea Abrudean, dacă rata este sun 1/1000 se poate opta pentru scenariul 1 sau 2/ Dacă rata este între 1-3 la mia de locuitori se aplică scenariul 2, iar dacă rata este de peste 3 la mie, se aplică scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online).

Decizia finală cu privire la modul în care vor începe școlile în județul Cluj va fi luată, însă în 10 septembrie 2020, după ce Inspectoratul Școlar Județean propune varianta cea mai potrivită de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în parte din județ.