Una dintre cele mai prestgioase și mai eficiente organizații neguvernamentale împlinește trei decenii de activitate în slujba celor aflați în nevoie. Este vorba de Serviciul de Ajutor Maltez, organizație neguvernamentală care asigură transpunerea în faptă a misiunii sociale asumate de Ordinul Suveran de Malta, cel mai nobil și mai prestigios ordin cavaleresc, care datează din perioada Cruciadelor.
Ordinul Ioaniților, așa cum era cunoscut în perioada cruciată, a construit primul spital de pe actualul teritoriu al României, la Oradea, în secolul al XIII-lea. Tot cavalerii ioaniți au participat la fortificarea Banatului de Severin, care le-a fost dat ca feudă de către regalitatea maghiară.
Ordinul Suveran de Malta a revenit în România în perioada interbelică, cu acordul Regelui Carol al II-lea, decorat de Marele Maestru al Ordinului. În perioada comunistă, Ordinul de Malta a fost interzis de comuniști. În exil, a funcționat o structură care îi reunea pe cavalerii și pe persoanelor decorate de Ordin din România.
După căderea comunismului, Ordinul Suveran de Malta a revenit în România, iar în mai 1991, la inițiativa cavalerului Balint Zoltan Puskas, a luat ființă Serviciul de Ajutor Maltez, o asociație recunoscută de autoritățile române. Balin Zoltan Puskas a fost senator și judecător în cadrul Curții Constituționale, iar în prezent este președinte de onoare al Serviciului de Ajutor Maltez.
Cât de grele au fost începuturile acestei prestigioase organizații, aflați de la Balint Zoltan Puskas, prezent în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: