Și nevăzătorii pot practica oina, sportul național al României

1

Federația Română de Oină (FRO) și Asociația Alfabetul Scripor au semnat un parteneriat care are ca obiectiv accesibilizarea sportului național al României pentru persoanele nevăzătoare. Despre demersurile prin care s-a născut această inițiativă și despre planurile de viitor au discutat președintele FRO, Nicolae Dobre și reprezentantul Asociației Scripor, Andrei Nicu, în emisiunea România Via Cluj.

“Am avut, acum doi ani, ocazia de a participa, în format video-conferință, la o lecție de educație fizică ținută de o doamnă profesoară de la Colegiul Catolic din Bacău. Dumneaei a ales să prezinte jocul de oină. […] Din cei peste 100 de participanți, am avut surpriza ca cea mai interesată persoană să fie o tânără nevăzătoare. […] Am rămas extrem de impresionat și i-am promis că voi face toate demersurile necesare pentru a putea să o ajut”, a explicat Nicolae Dobre.

Asociația Alfabetul Scripor se ocupă, de ani bun, de integrarea socială a persoanelor nevăzătoare, prin invenția clujeanului Tudor Scripor, alfabetul tactil al culorilor.

“Partea de inovație și de găsire a soluțiilor nu se rezumă doar la existența alfabetului, ci și la aplicarea lui. […] Pot să vă confirm că până la sfârșitul anului să avem o soluție cât de cât viabilă de joc pe care o vom testa. Mă bucur de acest parteneriat, deoarece accesul la sport este foarte important. […] Socializarea, echipa, antrenamentul, sportul ca întreg, viața de sportiv intră în procesul de accesibilizare”, a precizat Andrei Nicu, în emisiune.

Federația Română de Oină și Asociația Alfabetul Scripor își propun să ducă oina pentru nevăzători și la nivel competițional.

Federația Română de Oină urmează să organizeze, sub patronajul Familiei Regale, două evenimente tradiționale pentru sportul nostru național, Cupa Regelui, respectiv Cupa Reginei. Acestea vor avea loc pe Stadionul “Arcul de Trumf” din București, în data de 7 mai.

VEZI ȘI:

Sportul național, oina, renaște prin finanțarea Uniunii Europene

Un clujean, premiat la cea mai prestigioasă conferință de educație din Dubai

Și nevăzătorii pot distinge culorile – ce spune inventatorul alfabetului tactil al culorilor?