Simona Halep: “Testul pozitiv ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat”

0
Foto: Simona Halep - Facebook

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) confirmă faptul că jucătoarea Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, de către un tribunal independent. Verdictul vine în urma încălcării Programului Antidoping din Tenis (TADP). Campioana dublă a titlului de Grand Slam a fost acuzată de două încălcări separate.

Prima ofensă a fost identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test regulat de urină, realizat în timpul competiţiei. A doua încălcare are legătură cu neregularităţile din paşaportul biologic al atletului(ABP).

Ce a transmis Simona Halep urmăritorilor

Foto: Yahoo Sports

“Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge si urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise – toate au fost negative, pânã la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu include substanțe interzise, insă acum știm – si tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape sâptămânal după testul meu inițial pozitiv până în prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzație ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experți să își schimbe brusc opinia in favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experți care au analizat doar parametrii mei sanguini – care s-au mentinut timp de peste 10 ani în acelasi interval. Acest grup de experți a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut si care, dacă luâm in considerare testul meu negativ făcut cu trei zile înainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat. “, a declarat sportiva pe rețelele de socializare.

Cum a decurs procesul

Tribunalul independent, înființat de Sports Resolutions, s-a reunit în data de 28 și 29 iunie la Londra, pentru a audia experţi ştiinţifici. Aceștia au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit şi ea în faţa tribunalului. În data de 11 septembrie, tribunalul a confirmat faptul că a constatat comiterea unor ”violări intenţionale” ale Regulamentului Antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: prezenţa şi utilizarea substanţei roxadustat în proba de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizate de către jucătoare ca parte a programului ABP.

Deși tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în proba pozitivă. Acuzaţia legată de paşaportul biologic a fost menţinută, tribunalul susţinând că nu au niciun motiv să se îndoiască de ”puternica opinie” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experţi independenţi (APMU), care au considerat că “probabil dopajul” este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.

Suspendarea fostului număr unu mondial va dura până pe 6 octombrie 2026. Jucătoarea poate face apel la această decizie. Tribunalul independent a primit aproximativ 8000 de pagini de dovezi științifice și de altă natură de la jucătore și de la ITIA.

VEZI ȘI:

Președintele CNCD după scandalul de la meciul România – Kosovo: “Aştept ziua în care aceşti suporteri, care sunt filmaţi, vor fi daţi în judecată” 

Fost jucător al CFR-ului pleacă la o campioană europeană – va juca în Conference League

România – Kosovo: Lotul final al preliminariilor EURO 2024 și ce a spus Edi Iordănescu înainte de meci

banner