Slobodu-i a colinda? Crăciun în Maramureș

0

Bagajele și cadourile sunt pregătite? Daca da, hai să pornim la drum în Maramureș, pentru întâlnirea cu Prunc Nou venit în lume și pregătește-te să trăiști cel mai autentic Crăciun de până acum. Hai să descoperi România via Wens!

Începem periplul nostru tocmai în Săpânâța. Mănăstirea Peri din localitate atrage ca un magnet oamenii care vin aici să descopere frumusețea și unicitatea bisericilor de lemn maramureșene. Biserica Mănăstirii Săpânța Peri are o înălțime de 75 metri și este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Doar crucea din vârf măsoară 7 metri, iar pentru realizarea ei s-au folosit aproximativ 4 kilograme de foiță de aur. Biserica se află în inima Parcului Dendrologic “Livada”, a cărui suprafață depășește 22 de hectare. Nu putem să nu vizităm și Cimitirul Vesel, locul devenit faimos in toată lumea. Prin unicitatea lui, cimitirul de la Săpânța se înscrie între marile valori ale culturii universale. Acesta a fost clasat primul din Europa și al doilea din lume, după cel din Valea Regilor – Egipt.  Ascultă povestea locului și citește textele crucilor viu colorate aflate în Cimitirul Vesel, vizitează casa memorială si descoperă povestea de viată a lui Stan Ioan Pătraș, făuritorul acestei oaze de culoare si originalitate.

Dacă dorești să te bucuri de culoarea și frumusețea costumului popular, își sugerăm să vii la liturghia de la Complexul Monahal Bârsana. La liturghia de la mănăstire participă aproape întreaga comunitate, plus musafirii veniți de peste mări și tări. Musai să colinzi împreună cu ei și să te lași purtat de bucuria întalnirii cu lumea tradițiilor, pe care tot mai puține popoare europene o mai păstrează.

    Drumul nostru continuă spre Ieud, comuna care a dus faimă colindelor maramureșene prin glasul lui Ștefan Hrușcă, fiu al acestui loc. Aici vom asista la un alt moment original, văzut doar o singură dată în an.

    La Ieud s-a păstrat tradiția prezentării teatrului religios numit ”Viflaim”. De ani în sir, țărani simpli și fără studii de actorie intră în pielea unor personaje biblice, cum sunt Sfântul Iosif, Fecioara Maria, Păstorii, Moartea și, mai ales, dracii. “Viflaimul” este o piesă inspirată din Biblie, care relatează povestea Nașterii Mântuitorului.

Îți mai propunem ceva: un spectacol de anvergură, poate cel mai important de acest fel din țara noastră, care are loc aici de peste 50 de ani. Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ”Marmația” este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduiește Sighetul.  Pe lângă reprezentanții satelor și ansamblurile folclorice maramureșene, la Sighet vin și iubitori ai obiceiurilor strămoșești din alte regiuni ale țării, cum sunt Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia precum și din alte țări.

Festivalul se desfășoară sub forma unui alai al satelor și al carelor alegorice care are loc  pe străzile orașului. Fiecare formație, îmbrăcată în portul popular specific zonei din care a venit, prezintă un colind, un joc cu măști sau un obicei specific de iarnă. După epuizarea momentului paradei, grupurile participante susțin un spectacol de gală.

Sper că te-am convisn că Maramureșul este locul cel mai bun pentru un Crăcuiun în stil tradițional.

Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite de la noi, pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!

VEZI ȘI:

O evadare în Țara Călatei – descoperă România via Wens

Poarta Transilvaniei, Țara Bistriței și a Năsăudului – Descoperă România via Wens!

banner