Smart city, smart living: Soluții inteligente pentru orașe sustenabile

0

Orașele românești recuperează rapid decalajele de dezvoltare față de comunitățile din Europa Centrală și Europa Occidentală. Există două mari motoare ale acestei tendințe: utilizarea noilor tehnologii și finanțările europene, care accelerează procesul de modernizare a comunităților active, reiese din conferința Smart City, Smart Living, organizată de Via Cluj TV, cu sprijinul Novitas 3D City, OptGroup și Proiectura.

Printre aceste comunități se numără municipiul Turda. Este vorba de prima localitate din România care are transport public sută la sută electric. În ultimii ani, spune primarul din Turda, Cristian Matei, bugetul orașului a crescut de cinci ori tocmai datorită fondurilor nerambursabile atrase de comunitatea locală. Banii sunt folosiți pentru dezvoltarea turistică, pentru reabilitarea infrastructurii și pentru modernizarea orașului.

Aceste demersuri includ soluții smart, care încorporează multă cercetare științifică, precum geotextilele, spune antreprenorul Ionuț Coman, CEO al OptGroup și al Proiectura.

Soluțiile propuse sunt foarte utile și în capitala moțlor, orașul Huedin. Acest oraș a obținut finanțări generoase pentru a se moderniza, spune primarul Mircea Moroșan.

Transformarea digitală este un proces care este accelerat de un adevărat catalizator: clusterele. La Cluj, acestea adună la un loc resurse inteligente din mediul economic, din administrația publică și din universități, spune noul președinte al asociației care reunește cele mai importante clustere din Transilvania, Ania Pașcalău, reprezentantă și a Cluj Innovation Park.

Acest proces de transformare presupune parcurgerea unui drum lung. Acest drum poate fi parcurs, la propriu și la figurat, cu ajutorul unor soluții inteligente dezvoltate de echipa Neobility și care înseamnă car sharing, scutere electrice, trotinete electrice și multe altele, spune fondatorul acestui start-up, Mihai Rotaru.

Însă comunitățile smart au nevoie și de soluții moderne de locuire, după cum afirmă Bogdan Radu, managing partner al Nordis Arhitectură.

La conferința moderată de Claudiu Pădurean au mai luat parte Cătălin Hosu de la Orașul Digital, Dan Iavorszky, cel care a creat aplicația Mesaj Urgent, Steffen Heringhaus, CEO al Five Elements Digital, senatorul Cristian Bordei și vicepreședintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Rareș Rusu.