Swimathonul pe uscat adună fonduri pentru nouă organizații neguvenramentale

1

Nouă organizații neguvernamentale clujene testează maturitatea donatorului clujean la evenimentul de adunare de fonduri Swimathon, organizat în ediție specială, adaptată pandemiei. Află cum anume funcționează un swimathon pe uscat, de la Elena Nicolae și Timea Grunzo de la Fundația Comunitară Cluj, invitate la România via Cluj.

Fundația Comunitară Cluj organizează, pe parcursul lunii octombrie, o ediție specială a evenimentului Swimathon care își propune, în premieră, să adune fonduri pentru funcționarea organizațiilor neguvernamentale, astfel încât acestea să poată implementa proiectele pe care le au în plan.

Fonduri strânse dublate de organizatori

În plus, Fundația Comunitară se angajează să dubleze toate donațiile de peste 15.000 de lei mobilizate de ONG-urile participante și deschide platforma oricărui tip de mișcare: gimastică, alergare, ciclism, drumeție, dans și… orice le-ar putea trece prin cap celor care vor să se implice și să-și mobilizeze prietenii să doneze.

„Pandemia a schimbat total regulile jocului. Nu mai putem înota, dar putem face mișcare oricând și de câte ori vrem, până la finalul lunii. Nu ne mai putem vedea la bazin, dar putem face oriunde mișcare! În scara blocului, în parcul de copii, la sală, în parc, la pădure!”, se arată pe platforma https://swimathon.fundatiacomunitaracluj.ro/.

Cauza aleasă pentru ediția din acest – acoperirea cheltuielilor administrative ale ONG-urilor – reprezintă o premieră în România, iar Fundația Comunitară își asumă un risc important propunând această temă mai puțin populară.

Scopul este, însă, unul educativ și se potrivește comunității clujene, care a ajuns la un grad de maturizare mai mare decât alte comunități din țară.

„În 2020, organizațiile neguvernamentale din România au demonstrat cât sunt de importante: în martie au pus pe pauză sau chiar și-au abandonat proiectele curente, pentru a veni în sprijinul sistemului medical și al persoanelor vulerabile. Când statul părea paralizat, ONG-urile au cumpărat echipamente și aparatură medicală în valoare de peste 13,95 milioane euro pentru spitalele din țară, potrivit datelor strânse de Asociația pentru Relații Comunitare. Iar implicarea lor a continuat și în 2021. Însă noi știm că ONG-urile sunt importante nu doar în situații de criză, pentru că reacționează mai repede și caută soluții la probleme pe care statul nu știe cum să le gestioneze. De aceea, anul acesta înotăm la Swimathon pentru ca ONG-urile să ajungă cu bine la mal, de fiecare dată. Ne propunem să adunăm bani care să le asigure funcționarea, astfel încât să se poată ocupa de cauzele pe care și le-au asumat”, argumentează Marian Dobre, directorul executiv al Fundației Comunitare Cluj.

La această ediție s-au înscris nouă organizații neguvernamentale – Váróterem Projekt, Organizația Creștină Something New, Life Education for All, PEDITEL – Fundația Părinți din România, Asociația Little People România, Asociația Mişcare de Tabără Yuppi, Asociația Minte Forte, Asociația Ajungem Mari, Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România, care adresează probleme importante în comunitate, de la sănătate până la educație și asistență socială. Fiecare cauză poate fi susținută printr-o donație, prin înscrierea ca ne-înotător și asumarea mobilizării mai multor persoane la Swimathon 11 #ONGhelp sau prin asumarea rolului de ambasador al ONG-ului susținut.

Swimathon este o platformă de atragere de fonduri pentru proiecte din comunitatea locală. Mecanismul a fost construit în jurul unui eveniment de înot, prin care comunitatea se întâlnește, interacționează și se implică să strângă fonduri pentru proiectele pe care le consideră relevante. Anul acesta, în mod excepțional, mobilizarea nu se face la bazin, ci online, iar participanții – care pot face orice tip de mișcare – au la dispoziție mai multe zile pentru a face asta și a da leapșa mai departe, prin postări pe social media în care își tăguiesc prietenii.

Fondurile strânse vor fi direcționate de Fundația Comunitară Cluj către organizațiile participante, pe baza unui contract de finanțare nerambursabilă. Finanțările vor fi acordate după încheierea procesului de strângere de fonduri, calendarul final fiind agreat cu fiecare organizație în parte.