Bun îi vinul ghiurghiuliu, vorba cântecului…În acest sfârșit de săptămână te invităm să descoperi bogăția podgoriilor din inima Transilvaniei. Cu un pahar de vin în mână, relaxează-te, începe România via Wens!
Inima Transilvaniei adăpostește pe lângă bogăția podgoriilor din județul Alba, și o istorie ce așteaptă a fi împărtășită. Aventura noastră începe la Aiud, unde se află una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania, cetatea Aiudului. Cu ziduri și tunuri de piatră, cetatea Aiudului este amplasată pe locul unei fortificații de pământ mai vechi care la rândul ei se suprapune pe o așezare daco-romană din secolul al III-lea, era noastră. În plan orizontal Cetatea Aiudului are forma unui pentagon cu laturile inegale. Turnurile erau date în grija breslelor meșteșugărești, care aveau obligații militare. Și azi în oraș se vorbește de turnurile măcelarilor, croitorilor, cizmarilor și olarilor – de formă rectangulară, al tăbăcarilor – cu șapte laturi, ca și de cele alea cojocarilor și lăcătușilor- cu câte cinci laturi. Pe latura de vest se mai află un turn mic denumit Kalendas. În interiorul cetății sunt amplasate două biserici. Complexul fortificat are strânse legături și cu istoria orașului care s-a derulat de-a lungul mai multor secole.
Domeniile vinicole
Nu departe de Aiud, la doar 4 km, se află satul Ciumbrud, renumit pentru producția de pomi fructiferi și faimosul vin de Ciumbrud. Ajunși aici facem o vizită la Domeniul Ciumbrud, unde tradiția cultivării viței de vie datează de sute de ani. După cum spun cronicile, vinul de Ciumbrud a fost preferatul lui Mihai Viteazul.
Tradiția vinurilor de soi a fost moștenită și reluată în prezent de către Domeniile Boieru în cocheta cramă Ciumbrud unde picătura de miracol a migdalului crescut în inima Ardealului se regăsește în fiecare pahar de vin nobil.
Pentru a trăi experiența aromelor deosebite pe care vinurile servite în crama Casa Domeniile Vinului le dăruiesc, veți avea posibilitatea de a gusta unele tipologii delicioase ale vinului precum și de a face un tur în procesul de vinificație. Și pentru a potența aromele și savoarea vinului, gazdele ne invită să degustăm un platou cu brânzeturi și fructe proaspete.
O oprire în ”Mica Romă”
Următoarea oprire este la Blaj, unde descoperim orașul de la întâlnirea Târnavelor. Facem o plimbare prin centrul istoric, Piata 1848, care adaposteste unele dintre cele mai importante obiective din oras: Catedrala Mitropolitana Sfanta Treime, primele scoli sistematice in limba romana, casa unde a locuit Timotei Cipariu, dar și gradina botanica scolara.
Ne intoarcem în timp, astfel că facem o oprire în parcul Avram Iancu, unde se află și stejarul lui Avram Iancu, declarat monument al naturii, a cărui vârstă, după tradiţie, depăşeşte 600 de ani. Stejarul poartă numele lui Avram Iancu deoarece în ultimii ani de viaţa se spune că tribunul venea la curtea prietenului său, mitropolitul Alexandru Şterca Şuluţiu şi adeseori stătea la umbra acestui stejar.
Un alt loc încărcat de istorie, la marginea nordică a oraşului Blaj, în apropierea şoselei ce duce spre Târnăveni, se află Teiul lui Eminescu, declarat și el monument al naturii. În primăvara anului 1866, marele poet a străbătut lungul drum, care lega Bucovina de cetatea culturii transilvanene. Ajuns după un drum greu pe Dealul Hula, Eminescu s-a oprit la umbra acestui tei şi văzând oraşul şi-ar fi ridicat pălăria în semn de omagiu, exclamând cu entuziasm „Te salut din inimă, Mică Romă!”
Să nu uităm de Câmpul Libertății, unde a avut loc marea adunare a românilor din Transilvania, cu Ansamblul monumental “Gloria” care domină locul.
Mai facem câteva opriri, înainte de a pleca spre casă: Viile din podgoria Târnave, astăzi cea mai reprezentativă și mai importantă zonă viticolă din Transilvania. Viile Jidvei se întind în Podișul Transilvaniei, între râurile Târnava Mică și Târnava Mare, pe dealuri cu înălțimi de 400-500 m, astfel că pe 2500 de hectare de viță de vie și în 4 crame sunt procesați strugurii și transformați în vinuri și vinarsuri delicioase.
Cetatea de Baltă
Trecem și pe la castelul din Cetatea de Baltă, cunoscut şi sub numele de Castelul Bethlen-Haller. Tipic renascentist, cu forma sa rectangulară și cele patru turnuri circulare în colțuri, a fost ridicat între anii 1615-1624 de către Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. După turul ghidat, gazdele de la castel ne așteaptă să degustam 4 din cele mai reprezentative vinuri Jidvei, însoțite de un platou cu aperitive. Și pentru a păstra puțin din farmecul locului, vom lua cu noi câte o sticlă de vin primită din partea gazdelor noastre de la Jidvei.
Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!
VEZI ȘI:
La pas prin Timișoara – Descoperă România via Wens!
Poarta Transilvaniei, Țara Bistriței și a Năsăudului – Descoperă România via Wens!
Ai chef de rafting, cățărări sau explorat peșteri? Hai la Șuncuiuș – Descoperă România via Wens!
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: