Trebuie să aflăm cât de poluat este aerul pe care îl respirăm la Cluj! INVITATĂ: Camelia Gui, inițiator proiect de măsurare a calității aerului

0

Cât de curat este aerul din jurul școlii copilului meu? Este sănătos să merg cu bicicleta pe stradă în Cluj-Napoca? Dar să alerg în parc? Cât de poluat este cartierul în care locuiesc? Proiectul Aerlive Cluj își propune să ofere răspunsuri la toate aceste întrebări. Inițiatorii au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a achiziționa 20 de senzori de monitorizare a poluării acreditați la nivel național și instalați în baza unei metodologii științifice pentru a avea o acoperire optimă a orașului.

Clujenii vor avea acces pe pagina ceaerrespir.ro la informații în timp real cu privire la calitatea aerului din apropierea lor. Despre acest proiect a vorbit la Via Cluj TV Camelia Gui, partener inițiator.

Potrivit inițiatorilor, în 2014 un studiu susținea că în Cluj-Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa. La sfârșitul lui 2019, o informație atribuită New York Times arăta că aerul din Cluj-Napoca ar fi cel mai poluat din România.

În realitate, nu avem suficiente date pentru a trage o concluzie cu privire la aerul pe care îl respirăm.

“Calitatea aerului din Cluj-Napoca este monitorizată astăzi de 4 stații oficiale, a căror amplasare este discutabilă. Mai mult, datele cu privire la poluare nu sunt accesibile în timp real pentru a le permite clujenilor să se protejeze.

De aceea, suntem mai multe organizații non-guvernamentale care ne-am unit pentru a crea rețeaua Aerlive în Cluj-Napoca: Ecopolis, Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Declic, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici și Cluj School of Public Health.

Rețeaua Aerlive a fost lansată în 2019 în București și monitorizează calitatea aerului folosind senzori certificați la nivel național. Noile date oferite de senzori au arătat gravitatea poluării din capitală și au adus problema calității aerului în atenția locuitorilor și a presei”, arată inițiatorii proiectului.

banner