Turneul național de pian Classic Unlimited revine – vezi când are loc concertul de la Cluj

0

Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, revine în luna octombrie cu cea de-a șaptea ediție. Evenimentul oferă nouă concerte cu acces gratuit în locații neconvenționale din țară. Proiectul are ca scop dezvoltarea unei perspective inovatoare asupra muzicii clasice și a modului în care aceasta poate fi experimentată și înțeleasă de publicul larg, precum și punerea în valoare a locurilor deosebite, dar mai puțin valorificate, din România.

Ediția din 2023 a Classic Unlimited propune o incursiune în poveștile care stau la baza compozițiilor clasice și a celor de la granița dintre jazz și muzica clasică. Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată.

Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului. Artistul a dezvoltat anul acesta proiectul inedit Classic for Kids și, în fiecare toamnă, pornește în călătorie cu pianul său, pentru a aduce muzica clasică cât mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited.

Ciprian Gabriel Pop, Cristian Bence-Muk și Șerban Marcu sunt cei trei compozitori contemporani care au compus piese pentru turneul Classic Unlimited 2023 și oferă o perspectivă contemporană asupra influențelor de jazz în muzica clasică.

Repertoriu Classic Unlimited 2023:

● Intermezzo – Johannes Brahms
● Pavana – George Enescu
● Pisica și Șoarecele  – Aaron Copland
● Impromptu Op. 142, nr. 2 – Franz Schubert
● Rhapsody in Blue – George Gershwin
● Fifths and Drifts – Șerban Marcu
● Jazz Turbulence – Cristian Bence-Muk
● Midnight Chorale and Toccata – Ciprian Gabriel Pop

„Ne-am propus să ducem muzica clasică mai aproape de oameni, prezentând un mod diferit de a vedea, auzi, cânta, trăi muzică. Astfel, încercăm să descoperim poveștile din spatele muzicii, lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. Acestea sunt lucrurile care fac muzica universală deoarece vin din experiențe reale de viață pe care toată lumea le știe și le-a trăit. Cu toții am experimentat frumusețea naturii, bucuria dansului, plăcerea jocului, gustul dulce al succesului, precum și amărăciunea înfrângerii, teama de tot felul sau durerea de a pierde ceva sau pe cineva drag. Ne putem regăsi în muzică, putem învăța din ea și, mai important, ne putem redefini prin ea”, a declarat Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited.

Locuri și calendar:

● 1 octombrie, ora 18.00, Podul sudat “Pătru Iacob” sub Funicular / Palatul Cultural, Reșița
● 7 octombrie, ora 19.00, Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană
● 8 octombrie, ora 18.00,  Mina Petrila, Petrila
● 14 octombrie, ora 19.00, Colonia Pictorilor, Baia Mare
● 15 octombrie, ora 18.00, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu
Marmației
● 21 octombrie, ora 19.00, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla
● 22 octombrie, ora 18.00, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou
● 26 octombrie, ora 20.00,  Zazen, Cluj-Napoca
● 28 octombrie, ora 18.00, Palatul Cultural Blaj

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România.

În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de
concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

VEZI ȘI:

We love retro revine la Cluj – fanii nostalgici sunt așteptați să petreacă în stilul anilor `90 și 2000

Îți place folk-ul? Vezi ce artiști urcă pe scenă la Cluj Folk Fest 2023

Artă și vin la Castelul Corvinilor

 

 

 

 

banner