UBB este, din nou, prima universitate din țară în clasamentul Leiden

1

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este prima dintre universitățile românești în rankingul Leiden. Clasamentul Leiden este cel mai prestigios ranking european care clasifică universitățile internaționale după capacitatea de a genera cunoaștere prin cercetare științifică avansată, inclusiv în relație cu industria și societatea, exprimată în publicații științifice indexate în Web of Science.

Topul în care este inclusă și UBB a fost dat publicității miercuri, 8 iulie 2020.

„UBB ocupă podiumul în multe clasamente internaționale ale universităților, dar mă bucură în mod special prezența UBB în acest ranking riguros și obiectiv. În primul rând, acest ranking include doar universitățile care, dincolo de o potențială bună activitate de predare/învățare și/sau de relație cu societatea, pot genera cunoaștere avansată cu impact detectabil/semnificativ la nivel internațional; iar UBB este o universitate internațională care nu doar predă sau folosește cunoașterea generată de altii, ci este capabilă să producă cunoaștere inovativă, asigurând astfel țării avantaje competitive! În al doilea rând, acest ranking reconfirmă statutul  UBB de una dintre cele mai reprezentative  universități  de cercetare avansată din țară (în prezent probabil cea mai reprezentativă), statut cu care am fost anul acesta acceptați în rețeaua exclusivistă GUILD, a unora din cele mai reprezentative universități europene world-class”, a afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, pe site-ul oficial de știri al universității (https://news.ubbcluj.ro/).

Acesta s-a arătat dezamăgit, totuși, de faptul că în topul care arată cel mai direct capacitatea de a genera cunoaștere care chiar contează internațional, cu potențial inovativ, s-au clasat doar două dintre instituțiile de învățământ superior din România – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Politehnica din București (UPB).

„De-a lungul anilor UBB a crescut constant în acest ranking, dar alții, din alte țări, cresc mai mult și mai repede, datorită unor programe naționale de încurajare a excelenței. Așadar, dincolo de susținerea universităților în logică locală/regională/națională – cu contribuții de calitate în formarea resursei umane și a relației cu mediul socio-economic -, România are nevoie de susținerea a 3-5 universități world-class care, dincolo de o bună educație și relație cu societatea/mediul socio-economic, trebuie  să ofere țării, prin cercetare de excelență și inovativă, avantaje competitive”, a mai explicat Daniel David.

În rankingul Leiden, UBB ocupă prima poziție în România și poziția 976 în topul celor 1.176 universități incluse în clasament, din totalul de aproximativ 30.000 de universități existente la nivel internațional.

În edițiile din 2011, 2012, 2013, 2014 și 2015, România nu a avut nicio universitate în rankingul Leiden. Publicațiile internaționale ale Universității Babeș-Bolyai au crescut constant începând cu anul 2006, astfel că în 2016, 2017, 2018 și 2019 România a fost reprezentată în rankingul Leiden doar de UBB.

În ceea ce privește analiza pe domenii a rankingului Leiden, din România, apar, la fel, doar UBB și UPB, după cum urmează:

  • Biomedical and health sciences: UBB este prima și singura universitate din țară și 1032 la nivel internațional (din 1.071 de universități incluse în ranking);
  • Life and earth sciences: UBB este prima și singura universitate din țară și 788 la nivel internațional (din 985 de universități incluse în ranking);
  • Mathematics and computer sciences: UBB ocupă a doua poziție în țară și 612 la nivel internațional (din 898 de universități incluse în ranking); doar în domeniul matematicii, UBB a fost singura universitate din țară inclusă recent în clasamentul ARWU/Shanghai;
  • Physical sciences and engineering: UBB ocupă a doua poziție la nivel național și 784 la nivel internațional (din 1.101 de universități incluse în ranking);
  • Social sciences and humanities: UBB este prima și singura universitate din România, ocupând poziția 564 la nivel internațional (din 650 de universități incluse în ranking).

 

banner