Unde va fi deschis primul muzeu dedicat lui Gheorghe Șincai

0

Primul muzeu dedicat unei personalități care a definit Școala Ardeleană va fi înființat în comuna mureșeană Râciu. Este vorba de localitatea natală a marelui cărturar Gheorghe Șincai. Inițiativa aparține Primăriei și profesorului universitar Cornel Sigmireanu și reunește intelectuali din județele Mureș, Cluj, Alba și Bihor.

Primăria comunei Râciu va construi un muzeu dedicat cărturarului Gheorghe Șincai în centrul satului. Casa în care a trăit în Râciu preotul greco-catolic Gheorghe Șincai nu mai există, însă există numeroase lucruri care amintesc de marele cărturar, spune primarul Ciprian Belean.

Muzeul Gheorghe Șincai va avea și o latură interactivă, mai spune Ciprian Belean.

În Râciu au fost aduse și rămășițele simbolice ale lui Gheorghe Șincai, care vor fi depuse în mod solemn în biserica greco-catolică din sat de îndată ce condițiile sanitare impuse de pandemie vor permite organizarea unei ceremonii adecvate. Gheorghe Șincai a murit în localitatea slovacă Svinica, pe domeniul unui elev al său. Actele de deces au fost descoperite de curând în arhivele din Kosice, iar acest lucru a făcut posibilă demararea demersurilor care vizează onorarea memoriei marelui cărturar.