Vaccinarea copiilor începe să crească, după COVID-19

0

Datele publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF arată că serviciile de vaccinare au început să revină la nivelurile normale în unele țări, la cele de dinainte să fie perturbate de pandemia cauzată de virusul COVID-19. Totuși, acoperirea vaccinală încă nu s-a restabilit la nivelurile înregistrate înaintea pandemiei, în special în tările cu venituri mici.

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au imunizat în anul 2022, cu peste patru milioane de copii în comparație cu anul precedent. Acest fapt se datorează în mod special intensificării eforturilor realizate de către țări pentru a opri regresul fără precedent înregistrat la nivelul imunizării cauzate de pandemie.

Conform datelor, 20,5 milioane de copii au ratat cel puțin un vaccin de rutină, în comparație cu 24,4 milioane de copii în anul 2021. Deși progresul continuă în direcția dorită, numărul acestor copii rămâne mai mare decât cel din 2019, când 18,4 milioane de copii nu au beneficiat de serviciile de vaccinare. Prin urmare, eforturile pentru recuperarea vaccinării și redresarea sistemului trebuie să continue.

73 de țări au înregistrat o scădere substanțială a acoperirii vaccinale în timpul pandemiei

Dintre cele 73 de țări care au întâmpinat o scădere substanțială a acoperirii vaccinale (de minim 5 puncte procentuale în 2020 și/sau 2021, față de 2019) pe perioada pandemiei, 15 au revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, 24 sunt în proces de redresare și în 34 de țări nivelul fie a stagnat, fie a continuat să scadă.

„Aceste date sunt încurajatoare și reprezintă o încununare a tuturor eforturilor depuse pentru redresarea serviciilor de vaccinare atât de vitale, după doi ani în care acoperirea vaccinală a înregistrat un declin susținut. Însă, cifrele medii globale și regionale nu spun întreaga poveste și maschează inegalități grave și persistente. Când țările și regiunile rămân în urmă, cei care plătesc sunt copiii.”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director general al OMS.

VEZI ȘI:

KRAKEN: Noua tulpină COVID-19, în România

Guvernul: Un număr mai mare de vaccinuri vor fi compensate

banner