Vezi cum arată castelul Bánffy din Răscruci, după un an și jumătate de la începerea lucrărilor de reabilitare

0

Ansamblul-monument Castel Bánffy din satul Răscruci, sat care aparține de comuna Bonțida a județului Cluj, a intrat, în urmă cu un an și jumătate, într-un proces de reabilitare. Până la momentul actual, lucrările au fost finalizate în proporție de 65%, iar restaurarea este finanțată, din fonduri europene, de către Consiliul Județean Cluj.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a realizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul insituției, o evaluare a stadiului în care se află lucrările derulate pentru restaurarea clădirii și a parcului din localitate. O galerie a foto a elementelor arthitecturale care au fost sau urmează să fie reabilitate este disponibilă mai jos.

Alin Tișe: “În cel mai scurt timp, va fi finalizat și reluat circuitul turistic”

“Progresul lucrărilor la acest obiectiv arhitectural, de o deosebită importanță istorică și culturală pentru întreaga Transilvanie, este unul semnificativ. Acestea vor continua în ritm susținut, atâta timp cât condițiile meteo vor permite acest lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizate și redate circuitului turistic și cultura”, a declarat Alin Tișe.

Conform datelor transmise de antreprenori, cele mai avansate lucrări realizate până în momentul evaluării sunt cele de:

  • refacere a elementelor din lemn (peste 95%)
  • cablare a instalației electrice (peste 95%)
  • refacere a zidăriei subsol interior (94%)
  • montare a instalațiilor sanitare exterior (90%)
  • refacere a zidăriei de la parter, a picturii și a tencuielii de la etaj (70%).

De asemenea, sunt desfășurate lucrări la refacerea balustradei de pe casa scării, la montarea instalațiilor sanitare de la parter, la restaurarea gardului de la stradă, respectiv a pietrei. În plus, parcul va fi restaurat, din punct de vedere istoric, cu lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul sau fântâna ornamentală.

VEZI ȘI:

Castelul Banffy, renovat din banii obținuți din reciclare – vezi ce pot face PET-urile pentru arhitectură

Castelul Banffy din Bonțida își deschide porțile – vezi programul

Istvan Vakar: Consiliul Județean a alocat 4,5 milioane de lei pentru refacerea fațadelor Palatului Banffy – Muzeul de Artă

banner