Viața greco-catolicilor este expusă în noul documentar „Cluj, reconstruirea credinței”

0

A fost lansat noul film documentar „Cluj, reconstruirea credinței” ieri, 16 iulie. Realizat de TVE Spania, aspecte ale vieții de credință ale credincioșilor greco-catolici din Cluj-Napoca sunt prezentate spectatorilor din Spania și din alte țări. Filmările au fost realizate la sfârșitul lunii aprilie, timp de mai multe zile, în care o delegație de la Asociația internațională Aid to the Church in Need (ACN) și TVE Spania s-a aflat la Cluj-Napoca.

Realizatorii arată în descrierea filmului: (Asociația) „Aid to the Church in Need este prezentă în Eparhia de Cluj-Gherla pentru a ajuta la reconstruirea unei credințe care a fost redusă la tăcere ani de zile și trăită în ascuns. O Biserică în proces de reconstrucție, care lucrează la întărirea speranței greco-catolicilor români.”

Prezentarea filmului

Filmul aduce în atenție Universitatea Babeș-BolyaI (UBB), care este unica universitate din Europa cu patru Facultăți de Teologie, din care face parte și Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Sunt redate clipe din viața de zi cu zi a studenților Seminarului Teologic eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul”. Urmează mărturia Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare de la mănăstirea „Sfânta Macrina”, care au și grădinița confesională „Sfânta Ana”. Surorile baziliene își au rădăcinile în catacombele clandestinității, din care au ieșit la lumină în bucuria credinței trăită în spiritualitatea răsăriteană.

O incursiune în istorie, dar și în actualitate, sunt secvențele filmate la Catedrala „Schimbarea la Față”. Aceasta este catedra Episcopului de Cluj-Gherla, care rostește un cuvânt de învățătură, de explicare a credinței, a comuniunii creștine, a deschiderii spre celălalt, ca fiu al lui Dumnezeu.

Apar și momente din viața unei parohii, așa cum se desfășoară la Centrul de activități al parohiei „Andrei Mureșanu”, o mare familie reunită în jurul lui Cristos. Tinerii de la ASTRU-Cluj, își aduc mărturia credinței lor, primită de la părinți, trăită prin participarea activă la viața Bisericii.

Realizatorii filmului nu puteau trece mai departe de urbea clujeană fără să fie atrași de Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea din Piața Cipariu, construcție care continuă, fiind edificată în același timp înlăuntrul ei Biserica de suflete dedicate lui Dumnezeu. Sunt prezentate în film momente de rugăciune din capela „Sf. Iosif”, dar și imagini din spațiul expozițional istoric, cu holul martirilor, care adăpostesc pagini de viață, prezintă mărturia de credință a Bisericii Române Unite.

Astăzi nu mai pot fi întâlniți mărturisitorii și martirii secolului al XX-lea, cei cărora le este dedicată noua Catedrală. Însă, astfel este împlinit visul acelora care se rugau în case particulare, pe ascuns.

Filmul poate fi accesat la adresa: https://www.rtve.es/play/videos/pueblo-de-dios/cluj-reconstruyendo-fe/6935805/

VEZI ȘI:

Ana Blandiana: Biserica Greco-Catolică este prima instituție românească integrată în Europa

Concert în biserică cu două viori Stradivarius – Află unde și când

banner