Vincenzo Bellini, compozitorul Regilor Europei

1

Una dintre cele mai ilustre personaje din istoria muzicii universale a fost Vincenzo Bellini. Este vorba de un compozitor italian care, pentru armonia lucrărilor sale, a fost supranumit ”Lebăda din Catania”. Studioul Via Cluj TV a găzduit înregistrarea piesei ”Vaga Luna” – Aria da camera de Vincenzo Bellini, interpretată de soprana Katalin Kolcsar, acompaniată la vioară de Balazs Zoltan Gyenge și la pian de Peter Kolcsar.

Vincenzo Bellini s-a născut în anul 1801, în Catania, pe atunci în Regatul Siciliei. El provenea dintr-o familiei săracă, astfel că a reușit să studieze muzica la prestigiosul Colegiu Regal de Muzică San Sebastiano din Napoli doar după ce a primit o bursă din partea municipalității Catania. Contractul de bursă a venit împreună cu obligația de a compune muzică pentru Catania. Astfel, Vincenzo Bellini a fost impulsionat să scrie muzică încă din perioada studenției. El a compus pentru Catania una dintre cele mai frumoase piese de inspirație religioasă: Mesa di Gloria.

Frumusețea acestei piese i-a adus rapid celebritate. Profesorii și ceilalți muzicieni din Napoli, inclusiv celebrul Gaetano Donizetti, l-au îndemnat pe Vincenzo Bellini să încerce să compună prima sa operă. Astfel, s-a născut opera Bianca e Gernando. Pentru că această operă era inspirată de fapte din istoria Familiei Regale a Celor Două Sicilii, înainte de a fi pusă în scenă la Teatrul Regal San Carlo, opera a trebuit să fie aprobată de Regele Francesco I.

Pentru Vincenzo Bellini a urmat o perioadă de glorie. Operele sale erau apreciate, puse în scenă și ovaționate la Napoli, la Milano, la Veneția, apoi la Londra și Paris. În capitala Franței, Vincenzo Bellini a compus una dintre cele mai frumoase lucrări ale sale: I puritani. Tot la Paris, Vincenzo Bellini a avut ocazia să îi cunoască pe membrii elitei europene: Niccolo Tommaseo, Camillo Cavour, Victor Hugo, George Sand, Alexandre Dumas-tatăl, Heinrich Heine, Michele Carafa sau Luigi Cherubini.

Gloria obținută prin creațiile sale muzicale nu i-a adus lui Vincenzo Bellini doar bunăstare materială, ci și prietenia regilor. Regele Louis-Philippe al Franței l-a creat cavaler al Legiunii de Onoare, iar Regele Celor Două Sicilii, Ferdinand al II-lea, l-a decorat cu Ordinul Francesco I. În momentul morții sale, Vincenzo Bellini era una dintre cele mai respectate personalități din Europa.