Vor suna sirene în toate localitățile miercuri – Cetățenii sunt rugați să rămână calmi în timpul exercițiului

0

Sirene se vor auzi mâine în tot județul Cluj. Autoritățile reiau exercițiul de alarmare național, „Miercurea sirenelor”. Sirenele vor suna în toată țară, miercuri, 28 februarie, în intervalul 10:00-11:00. Scopul acestui exercițiu este de a testa echipamentele tehnice, respectiv pentru a vedea timpul de reacţie al forţelor de intervenţie în cazul unui dezastru. Așadar, populația nu trebuie să intre în panică la auzul sirenelor.

Pe timpul simulărilor vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

Autoritățile recomandă recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență.

Semnalele de alarmare a populației:

  • Alarma la dezastre: Semnalul acesta este compus din cinci sunete cu 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Prealarmare aeriană: Semnalul este compus din trei sunete cu 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Alarmă aeriană: Semnalul este compus din 15 sunete cu patru secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele
  • Încetarea alarmei: Semnalul este compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute.

De asemenea, Ziua Protecţiei Civile în România este sărbătorită în fiecare an la 28 februarie. În urmă cu 91 de ani, în ziua de 28 februarie 1933, a luat fiinţă protecţia civilă în țara noastră, prin Decretul Regal nr. 468.

Pentru marcarea „Zilei Protecției Civile”, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează la nivel national, pe parcursul unei săptămâni, o serie de activități menite să informeze populația asupra tipurilor de risc și să dezvolte comportamentul preventiv.

 

banner