5 din 10 angajați și-au schimbat locul de muncă în ultimii doi ani – află motivul

0

40% dintre respondenții celui mai recent sondaj derulat de eJobs România spun că nu și-au mai schimbat jobul dinainte de 2019. Principalele motive au fost un salariu mai bun, disponibilizările sau volumul prea mare de muncă. O treime dintre aceștia au plecat pe fondul concedierilor.

Această decizie a fost motivată de o nevoie crescută de stabilitate în contextul pandemiei și de implicațiile economice rezultate. În 2020 și 2021, 30% dintre angajați au avut parte de mutări profesionale. În 2022, 20% dintre participanții la sondaj au încercat un job nou.

Pe o piață destul de «fierbinte» pentru candidați, în care migrarea de la un loc de muncă la altul se poate face foarte ușor, o astfel de decizie vine doar dacă este însoțită de argumente solide care țin de salariu, program mai bun de lucru, o oportunitate de avansare în carieră sau dacă este impusă, cum este cazul disponibilizărilor. Altfel, este destul de greu să atragi candidați noi pentru că sunt puțini cei care vor să plece într-un loc nou dacă nu au pe masă o ofertă foarte atrăgătoare din toate punctele de vedere”, spune Raluca Dumitra, șefa departamentului de marketing în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Rezultatele sondajului arată că 40% dintre cei care și-au schimbat jobul în ultimii doi ani au fost motivați de un salariu mai mare. Alții 14% spun că se simțeau copleșiți de nivelul de încărcare la job. 12% au vrut să lucreze într-un alt domeniu de activitate, pentru că nu le mai plăcea ce făceau. 27% au fost nevoiți să plece din companie pe fondul unui val de disponibilizări. Pentru 3% motivul a fost legat de refuzul primit de la angajator de a lucra de acasă.

Promovare sau retrogradare?

41% dintre respondenți declară că noul job a presupus și o promovare, iar 49% lucrează pe aceeași poziție. Pentru 11% mutarea a însemnat o retrogradare la nivel profesional. Cu toate acestea, 7 din 10 au acum un salariu mai mare decât la jobul anterior.

”Interesant este și faptul că jumătate dintre cei care și-au schimbat jobul au optat și pentru un nou domeniu de activitate. O bună parte dintre ei sunt cei care au fost disponibilizați și și-au pierdut încrederea în stabilitatea sectorului respectiv. Contextul economic și nevoia de stabilitate reapar ca elemente recurente în decizia de a face o astfel de mișcare în carieră pentru că rar se întâmplă să vedem un număr atât de mare de oameni care să dorească să lucreze într-o industrie complet nouă atunci când caută un alt loc de muncă”, mai spune Raluca Dumitra.

Rezultatele sondajului trasează premisele unei perioade care ar putea aduce un val semnificativ de fluctuație a personalului, în condițiile în care 35% dintre respondenți își caută în mod activ un nou loc de muncă și aplică la joburile nou apărute pe piață, iar 44% urmăresc pozițiile scoase de angajatori pe platformele de recrutare, fără să aplice imediat. Dintre aceștia, doar 21% sunt complet mulțumiți de locul de muncă actual și, prin urmare, nu urmăresc oportunități de angajare.

Ce așteptări au oamenii de la un loc de muncă ideal?

Principalul criteriu pe care îl iau în considerare cei care își caută loc de muncă este obținerea unui salariu mai mare. Acesta a fost menționat de 47% dintre participanții la sondaj. După, au urmat alte cerințe, cum ar fi: să poată lucra de acasă (21%) sau să intre într-un domeniu mai stabil decât cel în care lucrează în prezent (11%). 8% au menționat necesitatea mai multor beneficii extrasalariale. Alții 7% vor să aibă o poziție mai bună decât cea curentă sau să se relocalizeze în afara țării (2%).

Sondajul a fost realizat în luna iunie, pe un eșantion de 2.964 de respondenți.

În acest moment, peste 34.000 locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 

VEZI ȘI:

Săptămâna de lucru de 4 zile poate diminua stresul angajaților – vezi ce spun specialiștii

Mai mult de jumătate dintre angajații români nu ar demisiona dacă ar primi o mărire de  salariu

Oportunități de carieră, dacă faci o facultate tehnică: Ce vor angajatorii de la absolvenți?

banner