Cea mai mare platformă de recrutare a forței de muncă din România, eJobs, a realizat un studiu care urmărește motivația angajaților de a face schimbări în carieră, drept urmare a ridicării restricțiilor pandemiei COVID-19. Conform statisticilor, doar un sfert dintre respondenți nu și-ar schimba, la momentul actual, locul de muncă, iar 55% dintre aceștia nu ar demisiona dacă ar primi o mărire de salariu.
Mai mult de jumătate din persoanele care au răspuns întrebărilor adresate în studiul eJobs menționează că motivul principal pentru care ar pleca de la actualul loc de muncă este salariul prea mic pe care îl primesc. Un sfert dintre respondenți doresc un job care să le ofere mai multă flexibilitate, iar 8,5% simt nevoia de un loc de muncă stabil.
“În acest moment, piața este clar în favoarea candidaților, ceea ce le oferă și legitimitate la negociere atunci când își schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile și industriile. […] Candidații au devenit mai selectivi când vine vorba despre schimbarea locului de muncă, având în vedere că au la dispoziție mai multe oportunități decât aveau în perioada pandemică”, spune directorul de Marketing, Raluca Dumitra.
Flexibilitatea, decisivă în procesul de alegere a unui job
În perioada pandemiei, mulți angajați au văzut cum funcționează activitatea lor profesională din confortul propriei case sau în regim remote. Un astfel de program de lucru oferă flexibiltate angajatului, care nu mai este nevoit să respecte un program specific în fiecare zi când lucrează. Astfel, peste un sfert din respondenții sondajului au precizat că nu ar lua în calcul schimbarea actualului loc de muncă dacă acesta ar fi mai flexibil.
Totodată, piața muncii prezintă noi job-uri dezvoltate de către angajatori. Din acest motiv, angajații români sunt mai motivați să caute acele locuri de muncă care se pliază, cât mai bine, pe cerințele acestora. Doar 9,5% dintre respondenții studiului asociază locul de muncă cu pasiunea față de acesta.
De la începutul anului 2022, platforma de recrutare a înregistrat 165 de mii de locuri de muncă, cu 55% mai multe decât în anul precedent și cu 71% mai multe, comparativ cu 2020.
Sondajul eJobs a fost realizat în perioada 15 aprilie – 5 mai 2022, pe un eșantion de 2803 respondenți.
VEZI ȘI:
11 000 de locuri de muncă în HoReCa, după ridicarea restricțiilor pandemice
Aproape un sfert dintre angajați își dă demisia fără să aibă plan de rezervă
Mai avem locuri de muncă în Cluj? Află cine angajează și ce meserii sunt cerute
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: