ADRIAN CRIVII: 20 la sută, scăderea minimă a prețurilor la imobiliare! IOSIF POP, comparație cu criza din 2008-2009

1

Am stat de vorbă cu mai mulți oameni de afaceri din Cluj pentru a înțelege ce urmează să se întâmple cu prețurile la imobiliare în 2020 și în 2021. Astăzi prezentăm opiniile a doi dintre ei: Adrian Crivii, fondator Darian DRS SA și fost șef ANEVAR, și Iosif Pop, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania și președinte al Consiliului Civic Local.

Deocamdată, pretențiile dezvoltatorilor imobiliari din Cluj-Napoca au fost în creștere chiar și în aprilie, în ciuda stării de urgență instituită din cauza pandemiei COVID 19.

De exemplu, prețul apartamentelor din Cluj-Napoca s-ar fi majorat, per ansamblu, cu 1,5%, de la o medie de 1.826 de euro pe metru pătrat util, la 1.854 de euro pe metru pătrat, potrivit imobiliare.ro.

Întrebarea este cine mai cumpără la acest preț și cum vor evolua lucrurile în acest an. Raspund Adrian Crivii si Iosif Pop, care anticipeaza schimbari si pe piața spațiilor comerciale si a birourilor.

Adrian Crivii:Sigur 20 la suta va fi o scadere minima. Dar o sa fie in timp. O sa fie din ce in ce mai putine tranzactii. Nu trebuie sa uitam si de factorul psihologic.

Cred ca foarte multi o sa fie limitati in a face investitii, se vor gandi de doua ori inainte de a face o oferta de cumprare si bancile vor avea o alta politica de creditare, mult mai restrictiva”.

Iosif Pop:O tendinta de coborare a preturilor ar trebui sa se resimta pe piata si la Cluj si in alta parte si dintr-un considerent simplu: veniturile sunt mai putine, curajul si apetitul s-au redus si ele si, in aceste conditii, asteptarea vanzatorilor va fi prea lunga daca nu vor cobori preturile acolo unde sa se intalneasca cu cererea.

Daca ar fi sa fac o comparatie cu 2008-2009, ma asteptam atunci la o scadere graduala a preturilor, dar ea a fost socanta. Cine nu s-a grabit sa vanda in prima instanta a ramas pe o durata destul de lunga, uneori si de doi ani, cu apartamentele nevandute”.

banner