Alianța universităților tehnice vrea diplome europene unice

0

Alianța celor opt universități tehnice europene, European University of Technology, a luat ființă acum doi ani, la Cluj-Napoca. Aceasta va fi o universitate de tehnologie europeană care va putea conferi la sfârșitul studiilor de licență și master o diplomă europenă unică. Află detalii de la rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vasile Țopa.

În săptămâna 21 – 25 martie, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a fost gazda unuia dintre cele mai mari evenimente academice ale anului: reuniunea reprezentanților celor 8 universități partenere în alianța europeană European University of Technology /Universitatea Europeană de Tehnologie EUt+.

Diplome europene comune

Rectorii și președinții celor 8 universități au reafirmat ambiția de a construi o singură universitate tehnologică care în viitor să ofere programe de inginerie cu o diplomă comună.

100 de participanți ai universităților membre ale consorțiului, alături de rectori și președinți ai acestora, au avut în atenție etape de lucru pe diferite direcții de acțiune, de la cercetare, curricula, mobilități, la institute europene și laboratoare de cercetare.

A fost înființat un  Comitet Academic al Consiliului Consultativ, au fost discutate mobilitățile pentru cadrele didactice și s-a inițiat pregătirea documentelor care vor susține mobilitatea studenților.

Una dintre preocupările majore ale EUt+ este convergența competențelor și rezultatelor învățării în cadrul programelor de studii care fac parte din clusterele Inginerie Civilă, Inginerie Mecanică, Telecomunicații, Arhitectură și Inginerie Industrială, primele care vor intra în circuitul mobilităților începând cu anul universitar următor.

Intensificarea schimbului de mobilități și dezvoltarea a 5 centre de cercetare reprezintă prioritățile consorțiului, a menționat președintele alianței, domnul Pierre Koch. Totodată, rectorii celor 8 universități au formulat poziția oficială ca voce comună a Universității Europene de Tehnologie EUt+, cu privire la acțiunile militare din Ucraina: EUt+ condamnă cu fermitate invazia Ucrainei, care cauzează teribile suferințe umane și distrugerea infrastructurii Ucrainei. Condamnăm atacurile asupra universităților, personalului universitar și studenților care militează pentru adevăr și democrație.

Viziunea Eut+ este ”Think Human First”

EUt+ nu este doar un proiect, ci este personificarea valorilor europene fundamentale și a principiilor democratice pe care le împărtășim cu colegii noștri din toate universitățile ucrainene. Cele opt universități partenere sunt solidare întrutotul cu Ucraina. Universitățile EUt+ nu vor colabora cu nicio instituție sau persoană care susține acest război. Suntem alături de toți cei care condamnă războiul. Păstrăm o strânsă legătură cu studenții și personalul din Ucraina pentru a le furniza ajutorul necesar prin toate mijloacele disponibile. Susținem și vom susține studenții și personalul academic al universităților ucrainene prin oferirea de burse, cămine și alte tipuri de ajutoare disponibile.

În rândul alianțelor Universități Europene, EUt+ este una dintre cele mai avansate din punct de vedere al integrării. În luna iunie, reprezentanții universităților partenere EUt+ se vor întâlni cu Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, doamna Mariya Gabriel, pentru a-și exprima intenția de a continua inițiativa EUt+.

VEZI ȘI:

UTCN organizează cursuri gratuite de pregătire și examen de simulare a admiterii

Criza de specialiști din IT-ul clujean se acutizează – Cum răspunde Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN