Amintiri definitorii ale vieții artistului, exprimate prin artă – vernisaj la Cluj

0

Primul vernisaj al evenimentului artistic Expo Maraton 2022, a avut loc marți, 3 mai, în Cluj-Napoca. Acesta a adus, în fața publicului, proiectul lui Adrian Buda, intitulat “Topografierea unei amintiri”. Despre tehnica folosită pentru creația artistică și despre modul în care aceasta a fost percepută de către public, a vorbit Adrian Buda, în emisiunea România Via Cluj. 

“Este vorba despre modul în care dialoghez cu o amintire foarte dragă mie. Proiectul pe care l-am abordat descrie relația pe care am avut-o cu bunica mea, foarte strânsă. […] Momentul când ea a murit a reprezentat un punct de cotitură destul de mare în definirea ființei mele și a personalității mele. O perioadă foarte lungă de timp, n-am putut să port o conversație interioară, cu mine”, a explicat Adrian Buda.

Tânărul artist a precizat că, deși fiecare om înțelege diferit arta la care este expus, dialogul cu persoana care a creat acea formă de artă este necesar pentru cunoașterea poveștii din spatele acesteia.

“Este foarte important dialogul cu artistul. Ar fi excelent dacă publicul ar înțelege fără zona de dialog ceea ce se întâmplă pe simeza sălii. […] Nu cred că s-a înțeles, în totalitate, alegoria pe care am reprezentat-o, dar, după ce am povestit cu anumite persoane, și-au dat seama că lucrările comunică între ele și conduc lumea în spațiul amintirilor mele.”, a precizat Adrian Buda.

Cea de-a zecea ediție a competiției de proiecte expoziționale, Expo Maraton, va fi deschisă publicului până în data de 26 mai. În zilele de marți și de joi, sunt organizate vernisajele expoziției, iar publicul poate vota cele mai bune lucrări.

VEZI ȘI:

Expo Maraton UAD – unde poți vedea lucrările artiștilor

Viața artistului, redată prin pictură și fotografie – expoziție la Cluj-Napoca

Expoziție de benzi desenate, dedicată responsabilității civice, la Cluj-Napoca