Angajații din Sănătate protesteză în fața Guvernului – vezi care sunt nemulțumirile lor

0

Membrii sindicatului Sanitas vor protesta miercuri, 15 iunie, în București, împotriva neaplicării Legii 153, care prevede creșteri salariale succesive pentru aceștia. La acest protest, participă și membri ai Sindicatului Județean Sanitas Cluj. Despre motivele acestui miting și despre efectele așteptate, a vorbit președintele Sanitas Cluj, Ovidiu Bota, la Via Cluj Tv, în emisiunea România Via Cluj

“În anul 2018, o parte din angajații sistemului sanitar au avut creșterea salarială la nivelul anului 2022, atât cât prevedea maximum Legea că se poate aplica. Mai rămâne o parte de personal, precum muncitori, îngrijitoare de curățenie, infirmieri, brancardieri, care urma, pe principiul Legii, să primească patru tranșe de creșteri salariale. […] Acest lucru s-a întâmplat doar de două ori. În urma Ordonanței 130, din decembrie 2021, aceste creșteri au fost din nou înghețate. […] Din punctul nostru de vedere, acesta este un lucru la limita bunului simț”, a precizat Ovidiu Bota.

Sporuri neacordate

În afară de nemulțumirea față de creșterile salariale promise prin intermediul Legii 153, angajații Sanitas, din toată țara, protestează și împotriva altor reglementări cu privire la modul de redistribuire a resurselor financiare către aceștia, comparativ cu alte categorii profesionale.

“Ar mai fi și suspendarea articolului 25 din această Lege, care spune că, la calcul indemnizații, sporuri și alte componente salariale, ordonatorul principal de credite nu poate depăși 30% din cheltuielile bugetare pe acest capitol. Acest lucru împiedică anumite unități sanitare, care au posibilitatea, să ofere sporuri mai mari. […] A treia revendicare ar fi acordarea voucherelor de vacanță de la bugetul de stat. Dacă este să ne raportăm la alte capitole bugetare din Legea 153, vedem că salariații nu sunt condiționați de servicii, venituri proprii pentru a-și putea asigura finanțarea acestor vouchere. […] În sănătate, aceste vouchere trebuie condiționate de: dacă are spitalul venituri proprii, dacă își face serviciile contractate cu Casa de Asigurări ș.a.m.d. Pentru noi, este un lucru discriminator”, a explicat Ovidiu Bota.

Peste 100 de angajați Sanitas Cluj vor face deplasarea către București, unde va avea loc protestul împotriva acestor nereguli din domeniul sănătății. În total, sunt așteptați la protestul de la București aproximativ 10 000 de membri ai Sindicatului Sanitas.

VEZI ȘI:

Protestul profesorilor, ignorat de guvernanți – sindicaliștii amenință cu blocarea BAC-ului

Angajații creșelor din Cluj amenință că își dau demisia – află cum s-a ajuns aici

“Două luni de chirie, cât doi ani de pandemie” – protestul studenților UBB