Caietul roșu al lui Eminescu, expus la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj

0

Faimosul caiet roșu dăruit de Mihai Eminescu, în 1879, Mitei Kremnitz, cumnata lui Titu Maiorescu, poate fi văzut într-o expoziție specială la Bibioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” (BCU) din Cluj-Napoca. Alături de caietul roșu, în care poate fi vazut scrisul de mână al lui Eminescu, care a transcris câteva poezii de-ale sale pentru a le dărui Mitei Kremnitz de ziua ei, în expoziție mai pot fi văzute o ediție princeps a unui volum de poezii ale lui Mihai Eminescu, dar și două ediții liliputane realizate cu ocazia unor aniversări. Află mai multe de la Paula Ștefan, bibliotecar al BCU, de la secția de Colecții speciale.

Expoziția ”Eminescu și epoca lui, Cercul Juimii”, realizată de secția de Colecții Speciale a BCU va fi deschisă publicului de marți, 17 ianuarie.

Pe lângă piesele eminesciene, în expoziție mai poate fi văzută o ediție din 1880 a dramei istorice ”Despot Vodă”, de Vasile Alecsandri, cu autograful autorului, dăruită de acesta Societății de lectură ”Petru Maior” de la Budapesta. De asemenea, vor fi expuse și scrisori ale junimiștilor către societatea de lectură.

Expoziția mai cuprinde și un album al lui Gheorghe Sion, în care există și o fotografie originală de grup în care apare și Ion Creangă.

Cele două ediții liliputane fac parte din Colecția de carte rară a BCU. Una dintre ele a fost editată în anul 2000, la 150 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. A doua este o ediție bibliofilă a poeziei ”Luceafărul”, realizată cu ocazia împlinirii centenarului publicării pemului, în 1983.

Aflați din video care este povestea caietului roșu și cum a ajuns el la BCU Cluj.

VEZI ȘI:

RĂZBUNAREA ISTORIEI – Poemele lui Corneliu Coposu, lansate la Cluj de Ana Blandiana și de Ion Andrei Gherasim