RĂZBUNAREA ISTORIEI – Poemele lui Corneliu Coposu, lansate la Cluj de Ana Blandiana și de Ion Andrei Gherasim

2

La exact 75 de ani de la instalarea primului guvern comunist din istoria României, cel condus de Petru Groza, la Cluj asistăm la o răzbunare simbolică a Istoriei. Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” găzduiește, în această seară, de la ora 18.00, lansarea volumului ”Poeme” de Corneliu Coposu. Autorul lor a fost o victimă și un învingător al comunismului.

Poemele lui Corneliu Coposu au fost compuse în minte în lungii ani de detenție – 17 la număr. Corneliu Coposu a petrecut opt ani în izolare absolută. Pentru a-și menține sănătatea mintală, el rezolva în gând operații matematice complicate, se ruga și compunea poezii. În acei ani, practic, Corneliu Coposu a uitat să vorbească.

După eliberarea din închisoare, el a reînvățat să își utilizeze vocea în timp ce citea cu voce tare diferite fragmente literare. Tot atunci, el și-a așternut poemele pe hârtie. În perioada comunistă, nici nu putea fi vorba de publicarea lor. Corneliu Coposu a fost ținut, în primii ani de după ce a ieșit din închisoare, în domiciliu obligatoriu în Bărăgan, iar mai apoi a fost urmărit de Securitate, care îl considera, pe bună dreptate, un adversar ireductibil al comunismului.

După Revoluție, foarte puține dintre poeziile lui Corneliu Coposu au văzut lumina tiparului. Marele om de stat era angrenat în activitatea politică și era de părere că există o mare diferență între rolul unui om politic și cel al unui poet.

De aceea, misiunea de a publica aceste poezii a fost asumată de surorile lui Corneliu Coposu, Rodica și Flavia. Ele l-au contactat pe moștenitorul moral al lui Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim. El este cel care i-a fost șef de cabinet încă din primele zile de după căderea comunismului. Familia lui Ion Andrei Gherasim a experimentat din plin ororile comunismului. Bunicul său, marele Ilie Lazăr, cel care a eliberat Cernăuțiul la finalul Primului Război Mondial, a fost aruncat în închisoare pentru că, la fel ca și Corneliu Coposu, a refuzat să îl trădeze pe Iuliu Maniu. De asemenea, mama și tatăl lui Ion Andrei Gherasim au trecut prin temnițele bolșevice. Ion Andrei Gherasim i-a fost alături lui Corneliu Coposu atunci când minerii întărâtați de Ion Iliescu îi cereau moartea, precum și atunci când marele om de stat lupta pentru refacerea PNȚCD. În 2018, surorile Coposu i-au cerut lui Ion Andrei Gherasim să ia manuscrisele cu poeziile lui Corneliu Coposu și să le ducă poetei Ana Blandiana, care să decidă dacă merită sau nu să fie publicate.

Ana Blandiana cunoaște în profunzime fenomenul literaturii din închisori. Împreună cu regretatul său soț, Romulus Rusan, ea a creat Memorialul de la Sighet, un muzeu unic în această parte a Europei. Tot Ana Blandiana a avut de îndurat șicanele Securității, cenzura comunistă, precum și umilințele la care politrucii îi supuneau pe intelectuali, înainte de 1989. Răspunsul Anei Blandiana a fost, evident, unul pozitiv, iar la 15 ani de la dispariția lui Corneliu Coposu de pe această lume, clujenii au ocazia să descopere universul poetic al marelui om de stat, cuprins între coperțile unui volum apărut la editura fundației Academia Civică. Și, ca o surpriză, volumul conține și un CD cu poezii de Corneliu Coposu, recitate de actorul Ion Caramitru.

Ana Blandiana își lansează la Cluj și Integrala Poemelor.

Apoi, în această seară, participă la concertul caritabil organizat în memoria Doinei Cornea la Auditoium Maximum. Prin intermediul acestui concert, fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, dorește să strângă banii necesari pentru înființarea unei fundații și a unui muzeu dedicat luptătoarei anticomuniste de la Cluj.

Mai multe detalii despre acest volum și despre Corneliu Coposu, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.