Ce citesc românii vara aceasta? – Analiza editurii Libris

0

O analiză a editurii Libris arată că vara aceasta românii au adăugat pe lista de lectură în medie patru cărți, iar pe primul loc în preferințele lor se află titlurile de dezvoltare personală, respectiv cele de beletristică. Analiza primei jumătăți a verii (1 iunie-15 iulie) relevă de asemenea că peste 25% din vânzări provin din cărțile pentru copii, aproape o dublare față de anii precedenți. Comanda medie a ajuns la 112 lei, iar cele mai multe comenzi au plecat spre București, Cluj, Iași, Prahova și Timiș.

În timp ce Antoine de Saint-Exupery, Roald Dahl și Lise Bourbeau sunt autorii preferați ai românilor în această vară, topul celor mai bine vândute cărți este dominat de titluri recunoscute internațional, cum ar fi ”Cum să ne păstrăm copiii aproape”– Gordon Neufeld, Gabor Mate, ”Matilda”– Roald Dahl și ”Când corpul spune nu” – Gabor Mate.

Printre cei mai vânduți autori români în perioada analizată, se numără Ioana Pârvulescu, Ela E.H., Alex Moldovan, Ioana Chicet-Macoveiciuc și Dumitru Constantin Dulcan, urmați de Alec Blenche, Gellu Naum, Tony Mott, Cornelia Funke și Ioana Nicolaie.

Un interes crescut a fost anul acesta pentru cartea în limba engleză, care a avut o creștere cu 150% față de anul trecut.

”De la an la an, în această perioadă, observăm un interes tot mai mare din partea cititorilor care caută, pentru a pune în bagajul de vacanță, nu numai cărți de beletristică, dar și cărți de dezvoltare personală, psihologie, biografii ori cărți în engleză. Iar topurile noastre vorbesc de la sine – cărțile bune de citit în concediu sunt cele pe care nu poți să le lași din mână, care te prind, te captivează ori în care găsești răspunsuri, fie că vorbim de autocunoaștere, dezvoltare personală ori parenting” a declarat Laura Țeposu, CEO al editurii Libris.

Ce preferă copiii: cărți de beletristică sau exerciții la matematică?

În ceea ce privește lectura copiilor, printre cele mai citite cărți sunt ”Recreația Mare”, ”Singur pe lume” și ”Matilda”. Pe listă se află și ”Micul Prinț” și ”Amintiri din copilărie”. Acestea arată o diversificare a listei de lecturi de vară, în completarea celei primite la școală venind titluri actuale, îndrăgite de copii la nivel global.

Pe segmentul de carte școlară, topurile de vânzări în perioada 1 iunie-15 iulie sunt dominate de culegeri de exerciții de matematică, teste recapitulative. După acestea, urmează titluri non-fiction care ajută copiii să descopere lumea. Printre cei mai vânduți autori de carte școlară se numără Ion Creangă și Mihail Sadoveanu, urmați de Jules Verne, Liviu Rebreanu și Antoine Saint-Exupery.

”Cărțile pentru copii și-au crescut constant ponderea în vânzările noastre, ajungând în prezent la peste 25% față de 15%, cât reprezentau în urmă cu trei ani. Noi încurajăm lectura în rândul celor mici, atât printr-o ofertă vastă și variată de carte, cât și prin proiecte
speciale, cum ar fi CarteTeca, prin care am dotat deja aproape 150 de biblioteci școlare cu titluri actuale și iubite de copii. Ne bucurăm că din bagajul de vacanță al copiilor nu lipsesc cărțile, atât titluri consacrate, cât și apariții noi, cărți de aventură, dar și enciclopedii” a
mai precizat Laura Țeposu.

Media comenzilor plasate pe pagina editurii Libris în prima jumătate a verii a fost de 112 lei. Cele mai multe comenzi s-au făcut din București, Cluj, Iași, Prahova, Timiș, urmate de județele Brașov, Constanța, Argeș, Sibiu și Suceava.

VEZI ȘI:

Lumina din cărți sau de ce e bine să ne încurajăm copiii să citească

Acrobații, jonglerii cu foc și concursuri – primul festival de circ contemporan, la Cluj-Napoca

Copiii ucraineni pot învăța prin joacă – vezi centrul amenajat în Cluj-Napoca