Copiii ucraineni pot învăța prin joacă – vezi centrul amenajat în Cluj-Napoca

0

Organizația JCI Cluj a inaugurat joi, 19 mai, în incinta filialei Bibliotecii Județene “Octavian Goga” din cartierul Zorilor, un hub special amenajat pentru copiii refugiaților ucraineni care au ajuns în județul Cluj. Aici, cei mici pot defășura diferite activități educaționale, într-un spațiu prietenos, astfel încât integrarea acestora în comunitatea clujeană să fie mult mai accesibilă.

Organizatorii au pus la dispoziția copiilor o sală dotată cu laptop-uri și alte dispozitive digitale, precum ochelarii VR, respectiv o sală cu jocuri, cărți de colorat, instrumente pentru lucru manual sau alte materiale didactice.

“Prin noul proiect ne asigurăm că acești copilași care au fost nevoiți să fugă din calea războiului au acces la un spațiu care să le permită participarea la activități educative. […] Ne-am dedicat timpul și energia din ultima lună pentru a strânge fonduri, a găsi un spațiu și a cumpăra toate cele necesare. Ne-am bucurat de susținere la nivel internațional și ne-am mobilizat împreună pentru această cauză nobilă”, a explicat președintele JCI Cluj, Ioana Pîrlea.

JCI Cluj a organizat, în urmă cu o lună și jumătate, un târg de haine, în cadrul căruia au fost vândute sute de articole vestimentare. O parte din fonduri provine din suma strânsă în urma acestui eveniment. Cealaltă parte a fondurilor a fost asigurată prin voluntarii de la JCI Basel, care au organizat, la rândul lor, o campanie caritabilă.

Activități educaționale diverse, pentru copiii ucraineni

Voluntari din toate domeniile vor fi prezenți, săptămânal, în spațiul educațional din filiala Bibliotecii Județene, pentru a desfășura, alături de copii, lecții de IT, ateliere de creativitate sau activități artistice.

“Salutăm inițiativa și colaborarea cu JCI Cluj, dorim să oferim o rază de speranță refugiaților ucraineni ce vor frecventa Filiala Zorilor a Bibliotecii Județene, să contribuim la integrarea lor mai ușoară în comunitatea clujeană și să demonstrăm în același timp, că biblioteca nu înseamnă numai cărți, ci este un centru multicultural, educațional și civic”, au precizat reprezentanții conducerii Bibliotecii Județene Cluj.

JCI Cluj își propune ca, în următoarele săptămâni, să meargă în mediile defavorizate din județul Cluj pentru a le duce copiilor dispozitive digitale de ultimă generație.

VEZI ȘI:

500 de kilograme de haine vor fi vândute în beneficiul refugiaților ucraineni

Viață nouă pentru hainele vechi: ajută refugiații ucraineni

Sute de haine gratuite pentru persoanele nevoiașe din Cluj