Ce trebuie să știi despre cancerul de colon – factori de risc, diagnostic și tratament

0

Prof. dr. Alina Tanțău, medic primar gastroenterologie și cadru didactic al UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a vorbit la Doctor online despre cancerul de colon, o afecțiune tot mai des întâlnită în ultima vreme, în România. Află informații de încredere, direct de la medici specializați, la Doctor online – informații medicale de încredere.

Cancerul colo-rectal este o mare problemă în România, pentru că a crescut și incidența (cazuri noi) și prevalența lui (numărul total de cancere), în timp ce în alte state aceste cifre au scăzut.

Factori de risc ai cancerului de colon

Pe lângă factorii genetici, factorii de mediu sunt cei care favorizează instalarea bolii sunt fumatul, o alimentație bogată în grăsimi animale și mai puțin pe fructe și legume proaspete, consum redus de lactate, lipsa vitaminei D, sedentarism. ”Practic, se mănâncă prost în România și aceasta duce la creșterea incidenței cancerului colo-rectal”, a spus, în emisiune, prof. dr. Alina Tanțău.

În stadiile incipiente, nu există simptome pe care pacientul le experimentează, ba chiar analizele de sânge nu indică nicio problemă medicală.

În momentul în care apar simptome (dureri abdominale, sânge în scaun), deja cancerul este avansat.

Medicii fac o analiză a polipilor pe colon, care sunt leziuni pre-maligne, care o dată cu creșterea în dimensiuni se malignizează, însă și aceste leziuni sunt asimptomatice. Diagnosticul precoce constă într-un screening la pacienții aparent sănătoși.

Posibilități de vindecare a cancerului de colon

Aproximativ 50% dintre pacienți au șansă de supraviețuire de peste 5 ani, chiar în cazurile avansate. De aceea, scopul medicilor este de a depista cazurile înainte a apărea simptomele. Există două analize care se fac în screeningul de cancer de colon. Una dintre investigații se numește hemocult. Este o metodă de a determina cantitatea de sânge din scaun, microscopic. Alta este colonoscopia, care se realizează cu un tub special care poate identifica leziunile fine de la nivelul colonului și polipii. Mai mult decât atât, acești polipi pot fi îndepărtați, cu aceeași investigație. Colonoscopia este o intervenție invazivă dureroasă, dacă nu este făcută sub anestezie (sedare profundă).

Tratamente disponibile pentru cancerul de colon

”Majoritatea pacienților vin cu sânge în scaun, cu rectoragii. Mulți stau foarte mult timp acasă. Sângele în scaun este un simptom de alarmă, chiar dacă apare la 10 ani, 15 ani, la 80 de ani, el trebuie investigat, nu trebuie ignorat. Este foarte important, atât pentru pacient să înțeleagă asta, e important pentru medicii e familie, pentru toată lumea”, a precizat prof. dr. Alina Tanțău.

Există cancer colorectal precoce, în care trebuie intervenit chirurgical, există un cancer colorectal avansat, pentru care este nevoie de efectuarea unui computer tomograf și de alte investigații, pentru a vedea cât de avansat este, apoi este nevoie de chimioterapie, radioterapie (cadă este la nivelul rectului), ba chiar dacă este metastazat, acest tip de cancer poate avea tratament.

Aflați mai multe despre posibilitățile terapeutice în cancerul de colon, din video-ul de la sus, direct de la prof. dr. Alina Tanțău, invitată la emisiunea Doctor online de la Via Cluj tv.

VEZI ȘI:
Cancerul colorectal poate fi prevenit – află cum, de la Doctor online

Dr. Alexandru Eniu la Doctor online, despre terapiile inovatoare în tratamentul cancerului la sân

banner