Clujenii vor putea să circule cu 18 autobuze electrice și în afara orașului

0

Primăriile Cluj-Napoca și Florești vor cumpără 18 autobuze electrice lungi cu burduf pentru zona metropolitană. Inițial, primarul Emil Boc a spus că autobuzele vor circula doar în Florești, însă acum a revenit cu noi precizări potrivit cărora, acestea vor fi utilizate în toate comunele zonei metropolitane.

Cele 20 de așezări care compun zona Metropolitana Cluj sunt: Municipiul Cluj-Napoca și comunele Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni și Vultureni.

Autovehiculele au o lungime de 18 metri, o capacitate de 78 de locuri fiecare, sunt dotate cu aer condiționat, Wi-Fi gratuit și rampă pentru accesul cărucioarelor.

În cadrul proiectului vor fi înființate și 18 stații de încărcare în autobaza de transport public și alte 6 stații de încărcare rapidă ce vor fi instalate pe traseul autobuzelor electrice.

De asemenea, municipalitatea va achiziționa încă 45 de stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Contractual, autobuzele ar reveni Floreștiului, însă “nu există niciun impediment în PNRR” conform căruia noile mijloace de transport în comun să nu circule în Cluj-Napoca sau oriunde în zona metropolitană. “Pentru eligibilitatea proiectului am pus Floreștiul în proiect”, a declarat Emil Boc. Edilul a mai precizat că autobuzele care urmează să fie achiziționate vor circula inițial în Cluj-Napoca, Florești, Apahida și Baciu.

Din totalul investiției, 61,9 milioane de lei reprezintă cheltuieli eligibile asigurate prin PNRR iar 11,7 cheltuieli asigurate din bugetul de stat. Licitația va avea loc în perioada mai-iunie, iar autobuzele vor putea fi folosite în aproximativ doi ani.

Articol de: Alexandra Preda Ștefan