Concert de negro spirituals la Cluj – Află unde și când va fi

0

Un concert special va avea loc miercuri, 21 iunie 2023, de la ora 19, la Auditorium Maximum. Este vorba despre un concert cu piese din repertoriul negro spirituals, în interpretarea Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub îndrumarea dirijorilor Horváth József și Cornel Groza. Soliștii serii vor fi membri ai corului filarmonicii clujene.

Din programul serii fac parte lucrări specifice repertoriului negro spirituals. Negro spiritual este un tip de cântec folcloric de factură religioasă creat de sclavii negri africani din sudul Statelor Unite începând cu anii 1670. La baza acestora au stat o serie de imnuri creştine protestante, care au fost modificate din punct de vedere ritmic şi armonic, fiind profund influențate de tradiţiile africane.

Elementul de bază în realizarea melodiilor negro spiritual este dialogul dintre solistul vocal şi grup coral. Textele pieselor conțin motive biblice, sclavii americani ai acelor vremuri sperând la mântuire ca urmare a intonării acestor cântece, prin transpunerea într-o stare de exuberanță extatică colectivă. Improvizațiilor sofisticate li se alătură ritmul specific, caracterizat de sincope. De-a lungul timpului, piesele negro spirituals au devenit o sursă de inspirație pentru muzicienii de jazz, o variantă modernă a acestui tip de cântec fiind și muzica gospel, apărută în anii 1940.

Bilete disponibile!

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

VEZI ȘI:

Concert în biserică cu două viori Stradivarius – Află unde și când

Celebrul cântăreț de blues italian, Zucchero, vine la Cluj pentru un concert deosebit

Spectacol aniversar Ștefan Bănică – cel mai așteptat concert de Crăciun vine la BTarena

banner