Conferință despre impactul social al migrației asupra familiilor din Europa de Est, găzduită de UBB

0

Universitatea Babeș Bolyai, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes organizează conferința internațională „Stay-Behind Children of Eastern Europe: Challenges and Solutions”. Evenimentul are loc în cadrul proiectului CASTLE – Copiii lăsați în urmă de migrația forței de muncă și are ca scop sprijinirea familiilor transnaționale din Ucraina și Republica Moldova.

Scopul conferinței este diseminarea rezultatelor proiectului CASTLE, împărtășirea de bune
practici între Ucraina, Moldova, România și alte state ale UE în vederea identificării bunelor practici în protecția copiilor rămași acasă și o mai bună informare a stakeholder-ilor cu privire la realitățile și problemele practice legate de migrația forței de muncă.

Evenimentul se va desfășura în format hibrid, în perioada 28-29 noiembrie 2023, la Centrul pentru Studiul Famililor Transnaționale în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Str. Minerilor, nr. 85, Cluj-Napoca, România).

Obiectivul principal al acestui proiect este sprijinirea Republicii Moldova și a Ucrainei în
îmbunătățirea politicilor lor de protecție și a cunoștințelor cu privire la familiile transnaționale, în legătură cu impactul social și legal al migrației forței de muncă către Uniunea Europeană.

În cadrul proiectului a fost instituit în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj un Centru pentru studiul familiilor transnaționale care produce cercetări de înaltă calitate ce vor servi la consolidarea durabilă a cercetării privind relația dintre migrația forței de muncă și protecția copilului.

De asemenea, a contribuit la cadrul de politici și cel legislativ privind mobilitatea în Moldova și Ucraina și pregătește autoritățile naționale, regionale și locale din cele trei țări, precum și din alte state UE pentru a cunoaște recomandările tehnice ce trebuie încorporate în politicile publice pentru a sprijini familiile transnaționale.

Proiectul a asistat în mod direct Moldova și Ucraina în privința întăririi susținerii instituționale pentru familiile transnaționale.

În același timp, acționează în sprijinul României și mai general, al Statelor membre UE prin
crearea și diseminarea de informații, de sfaturi tehnice și bune practici care promovează modele sigure și etice de migrație pentru muncă și care sunt conforme standardelor de protecția copilului.

Conferința întrunește reprezentanți ai donatorilor, autorităților centrale și județene, ai
partenerilor din cadrul proiectului, cercetători din România, Moldova, Ucraina și din alte state europene, dar și membri ai famililor transnaționale din cele două state de referință ale proiectului.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și ICMPD (International Centre for Migration Policy Developement) în cadrul Fondului de Parteneriat pentru Mobilitate III.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla AICI sau accesând pagina web a proiectului.

VEZI ȘI:

Masă rotundă în sprijinul refugiaților ucraineni, cu accent pe combaterea violenței de gen, la Cluj

Conflictul din Ucraina, dezbătut de istoricul Armand Goșu

Tânăr ucrainean veteran de război va primi Bursa Familiei Rațiu 2023